• Home
  • Novice
  • Nagovor ob godu našega ustanovitelja, 4. 12.

Nagovor ob godu našega ustanovitelja, 4. 12.

Dragi sodelavci in prijatelji pri Kolpingu.

MOLITVENA PODOBA kopijaUpam, da tudi v t. i. višku drugega vala epidemije ohranjate dobro telesno in duševno zdravje. Ko smo se po prvem valu deloma vrnili v utečene poti, smo sedaj znova potisnjeni v nove načine življenja, delovanja, navad in razmišljanj. Morje negotovosti je res razburkano. Življenje je večkrat zelo zmedeno in kaotično. A če smo iskreni, saj nikoli ni in ne more biti vedno lagodno. Če bi živeli v popolnosti in nenehnem blagostanju, ne bi nikoli rasli. Če to vemo, nam lahko pomaga živeti notranjo svobodo znotraj zmede. Ni treba, da se ujamemo v spraševanje "zakaj smo si to zaslužili". Ne pozabimo, da Covida ni poslal Bog. Pozabimo na teorije zarote in razna vraževerja. A kar se zdi najtežje, je tisti občutek, da se nimaš na koga v resnici nasloniti. Recimo znova hvala staršem in vzgojiteljem za vero, ki nas sicer ne varuje pred življenjskimi viharji, ampak nam daje pogum, da kakor gasilci sredi požara hodimo v pravo smer in vztrajamo pri zdravi pameti.

Hkrati je to obdobje globljih odločanj, ki me lahko vodijo k osebnemu prerojenju. Kajti v vsakem trenutku življenja me nagovarjata dva glasova: prvi glas je od Boga in vodi v življenje. Drugi glas pa je od "sovražnika človeške narave" in vodi v "smrt". Ta duhovni uvid znatno vpliva na duševno zdravje in dobro počutje. 

Živimo veliko šolo človeške krhkosti, minljivosti in Božje tolažbe. V tem duhu sta svojo zemeljsko pot v preteklih mesecih sklenila dva naša velika sodelavca in zaščitnika. Najprej dolgoletni mariborski pomožni škof dr. Jožef Smej, ki je v Gospodu zaspal 21. 11., na predvečer nedelje Kristusa, Kralja vesoljstva. Močna vera, intelektualna moč, človeška širina in osebna skromnost so tiste vrline, ki mi bodo za vedno ostale v spominu.  Od samega začetka delovanja Združenja je bil naš velik podpornik, kar je izkazal tudi z mnogimi prevodi iz nemščine ter darovani svetimi mašami. Od leta 2013 je bil častni član Združenja. Več o njem je v posebnem članku napisal častni predsednik Franjo Šauperl.

V četrtek, 10. 9., pa je v Gospodu zaspala tudi Irena Rudman, ustanovna in dolgoletna  predsednica KD Cerklje ob Krki in Artiče. Naj se spočijeta pri Gospodarju življenja, nam pa ostajata vir hvaležnega spomina in navdiha za nadaljnje delovanje.

Vsem želim duhovno bogat godovni dan našega ustanovitelja ter milostne božično-novoletne praznike.  Očitno bodo zelo drugačni oz. okrnjeni glede na utečene načine, a morda še bolj mirni in pristni. Zmagoslavje ljudomilosti Novorojenega Odrešenika na nas tolaži in opogumlja vse leto, ki je pred nami.

Jože Povh

Nacionalni duhovno vodja