• Novice

Kolpingovo združenje Slovenije na romanju v Brestanico

20200215 1Člani Kolpingovih družin Slovenije smo tudi letos v čast praznika Lurške Matere Božje v priprošnji za zdravje v soboto 15.2.2020 poromali v Brestanico, Slovenski Lurd. Upokojeni škof msgr. Stanislav Lipovšek se je z veseljem odzval vabilu, da se nam na obisku Lurške Marije pridružil.

Tako je po pozdravnem nagovoru domačega župnika g. Jožeta Špesa ob somaševanju nacionalnega duhovnega vodje Jožeta Povha, duhovnega vodje KD Grosuplje Janeza Šketa, duhovnega vodje KD Senovo Janeza Turinek in p. Stanislava Sikoška daroval sveto mašo.

Uvodoma je poudari, da ga veseli, da so pri sveti daritvi zbrani vernika kar treh škofij - Mariborske nadškofije, Ljubljanske nadškofije in Celjske škofije. V pridigi pa je med drugim izpostavil, da imamo priložnost, da na poti življenja kaj dobrega storimo, da po krstu in birmi za vse nas velja Jezusovo naročilo : Vi ste luč sveta, vi ste luč zemlje. Tako naj sveti vaša luč skozi dobra dela, da bodo slavili Očeta, ki je v nebesih. Prav je, da se večkrat vprašamo, kako se uresničuje in kako živi naša vera. Kje smo luč, kvas in sol zemlje. Povsod, na vseh področjih našega življenja, zlasti na treh: v družini, v župniji in v družbi. Tule se vidi naša luč, naša dobra dela, tu se vidi Očeta, ki je v nebesih. Tu imajo svoje mesto in svoje poslanstvo tudi Kolpingove družine. Tu se živi in uresničuje - lahko rečemo prakticira - naša vera. Čestitam Kolpingovemu združenju za mnogovrstno dejavnost, ki bogati in aktualizira duhovni utrip v naših domovih, družinah in župnijah.

Ob koncu maše sva se z duhovnim vodjem škofu zahvalila za mašo in nagovor ter mu zaželela zdravja ter dušnih in telesnih moči za opravljanje škofovske službe. V zahvalo sva mu podarila knjižico Litanije brez konca Svetega papeža Pavla VI, ki je škofu še posebej drag, saj je v času študija v Rimu bil pogosto blizu njega pri mašnih daritvah. Prav tako sva mu podarila tudi podobico blaženega zagrebškega kardinala Alojzija Stepinca (le ta je v prejšnjem tednu godoval) h kateremu smo v oktobru romali (srečanje hrvaških in slovenskih vernikov v Krašić) ter skupaj s škofom Lipovškom na njegovem grobu v Zagrebški katedrali molili. Škof Lipovšek je bil pozornosti vesel in je povedal nekaj misli o svojem doživljanju Svetega papeža Pavla VI.

Na povabilo župnika Janeza Turineka smo po maši poromali v Koprivnico in po kosilu še na ogled cerkve Marijinega vnebovzetja v Senovem.  Druženje smo zaključili v župnijski kleti, kjer nas je  župnik Janez razveselil z igranjem harmonike.

Avgust Heričko, predsednik KZS

20200215 2