KONCERT SLOVENSKIH ZBOROV V GRADCU

Predpraznični adventni čas zaznamujejo božični sejmi v številnih evropskih mestih, ki mestom dajejo svojevrsten pečat, poln pričakovanj in upanja. Eno izmed predpraznično bogato ozaljšanih mest je tudi avstrijski Gradec, kamor se v tem lepem obdobju leta zgrinjajo trume obiskovalcev od blizu in daleč, ki želijo v tem slovesnem vzdušju obiskati katero izmed neštetih stojnic in si ogledati mestne znamenitosti – še zlasti ledene jaslice na častitljivem, svetovno znanem dvorišču renesančne deželne hiše.

20191214 175912 kopijaLetos pa je v prestolnici avstrijske Štajerske to predpraznično vzdušje ob ledenih jaslicah še dodatno polepšalo in obogatilo prelepo, ubrano petje iz številnih grl pevcev pevskih zborov iz Slovenije.

V soboto, 14. decembra 2019, je Kolpingovo združenje Slovenije (KZS) v sodelovanju s Kolpingom Graz ob ledenih jaslicah organiziralo koncert v izvedbi pevskih zborov iz vse Slovenije. Sodelovali so pevski zbori različnih starostnih skupin – od vrtčevskih pevskih zborov preko osnovnošolskih in srednješolskih, pa vse do pevskih zborov starejših generacij. Vsi pa so – ob moderaciji gospe Jelke Weldt, predsednice Kolpingove družine Šentilj v Slovenskih goricah – v zgodovinski kulisi, v kateri je dogodek potekal, s svojim petjem nadvse posrečeno vdahnili poseben čar. Koncert, ki je trajal dobri dve uri, so si ogledali mnogi mimoidoči domačini in turisti in marsikdo si ni mogel kaj da se ob poslušanju ubranega petja ne bi vsaj malce zazibal v taktu katere izmed številnih pesmi, ki jih je bilo ob tej priložnosti moč slišati.

Naš glavni namen je pritegniti k sodelovanju pevske zbore s čim večjega števila srednjih šol in tako tem šolam omogočiti sodelovanje na takšnem prestižnem dogodku ter jim tudi na ta način približati naše Združenje. Obenem ne gre prezreti dejstva, da je pričujoči dogodek predstavljal tudi odlično možnost za promocijo Slovenije in slovenske kulture.

Prav gotovo pa je potrebno poudariti, da omenjeni nastop slovenskih pevskih zborov v Avstriji ni bil prvi, saj smo že v adventu 2018, ko smo proslavljali dvestoletnico nastanka pesmi Sveta noč, blažena noč, organizirali podoben koncert pevskih zborov iz vse Slovenije v salzburški stolnici. Tako je pri omenjenem koncertu šlo že za drug tovrstni dogodek.

zbor gimnazije Antona Martina SlomškaPri KZS nameravamo s to tradicijo koncertov pevskih zborov nadaljevati tudi v prihodnje. Tako bomo v prihajajočem letu 2020 organizirali tovrsten koncert v benediktinskem samostanu v Admontu.

Andrej Podbrežnik  20191214 163734 kopija