Romanje k sv. Avguštinu

20190825 avgustin 5V župniji Sv. Anraža v Halozah sta na 503 m visokem hribu sv. Avguština nad Veliko Varnico romarski cerkvi posvečeni sv. Avguštinu in sv. Magdaleni. To je edina romarska cerkev pri nas posvečena temu svetniku. Po slemenu hriba teče stara deželna meja (kamni so še iz časov Avstroogerske monarhije) med Slovenijo in Hrvaško. Tako se na vsakoletnem romanju na Avguštinsko nedeljo zbere veliko romarjev z obeh strani meje, med njimi smo vsako leto tudi Kolpingovi romarji.

Kot mi je povedal vsakoletni romar k sv. Avguštinu - naš predsednik nadzornega odbora Edvard Belca - so se člani Kolpingovega združenja Slovenije prvič povzpeli k sv. Avguštinu leta 1999. Letos se nas je šest opogulo in se odločilo za polurni sprehod od Spodnje Varnice do vrha, kamor vodi več poti, verjetno najlepša je pot po Križevem potu, ki so jo uredili pred nekaj leti.

Letos je sveto mašo ob somaševanju domačega župnika p. Jožeta Petka daroval letošnji novomašnik iz Zavrča Primož Lorbek, ki je nakazal svojo povezanost s sv. Avguštinom, namreč rojen je 28.avgusta - na god sv. Avguština, na ta dan je leta 430 sv. Avguštin umrl v kraju Hippo Regius v današnji Alžiriji oz. tedanjem Rimskem cesarstvu.

Ob koncu maše, ki je bila na prostoru pred lepo obnovljeno in vzdrževano cerkvijo, nas je nagovoril tudi župan občine Videm g. Branko Marinič in poudaril posebno skrb občine za to področje. Po maši nas je razveselil čudovit, a žal kratek koncert pevcev Mladi veseljaki iz občine Cirkulane. Zatem smo se s kratko molitvijo ustavili tudi v sosednji skromnejši cerkvi posvečeni sv. Magdaleni in se po okrepčilu napotili v dolino. Da kraj živi s tem dnem je bilo opaziti pri vsaki hiši, saj je bilo pri vseh veliko obiskovalcev, pri nekaterih pa tudi veselo srečanje romarjev ob harmoniki. Seveda na takšni prireditvi ne gre brez gasilcev, domače prostovoljno gasilsko drušvo je pripravilo za utrujene romarje več stojnic z okrepčilom za vsak okus...

Avgust Heričko, predsednik KZS 

20190825 avgustin 24 20190825 avgustin 24 20190825 avgustin 24 20190825 avgustin 24