ERAZMUS+ IZMENJAVA INGOLSTADT, NEMČIJA

Screenshot 2019 01 14 at 07.15.36V decembru 2018, je kolpingovo združenje Slovenije sodelovalo pri mednarodni Erasmus+ izmenjavi Art and Heart. Udeležili sta se je tudi dve dijakinji Škofijske gimnazije v Mariboru.

Petra je svoje izkustvo opisala takole:Mednarodni projekt Art and Hart se je ob koncu leta 2018 preselil v Nemčijo, v mesto Ingolstadt blizu Minhna. V Nemčijo so projektu sledili predstavniki štirih držav Poljske, Portugalske, Latvije in Slovenije, udeležili so se tudi gostitelji. Pot za našo ekipo (ekipo Slovenije) je bila najbolj enostavna. S prva ekipa 5-ih članov, a na koncu le 4 predstavnice, smo se odpravile kar z avtom. Hostel v katerem smo prenočile dve noči je bil zadovoljiv, a se vsekakor ni mogel primerjati s hotelom v katerega smo se preselile za naslednjih nekaj noči. Delavnice so bile raznolike in zanimive skozi celoten teden. Od raznih akrobatskih in cirkuških dogodivščin, do plesa, slikanja in delavnic o stereotipih, za vsakega se je našlo kaj zanimivega. Tovrstna izkušnja je bila zame prvovrstna. Prvič sem se udeležila projekta v okviru organizacije Erasmus+ in Kolpinga. Raziskovanje novih kultur in pokrajin, spoznavanje novih ljudi, ustvarjanje novih izkušenj in predvsem sodelovanje z ljudmi različnih kultur, pogledov, miselnosti in navad je bilo edinstveno. Enkratna izkušnja. (Petra Šajna).

Larisa pa pravi takole: Po nekakšnem čudnem naključju naju je s sošolko Petro profesorica angleščine predlagala za izmenjavo v Nemčijo. Moram priznat, da si tega nisem znala niti predstavljati in sem na začetku nekoliko negotovo sprejela ponudbo. Toda naša izkušnja v Ingolstadu je bila izjemna. Ne le da smo skozi program Art&Heart spoznali različne smeri umetnosti, pomembnejša je bila naša izkušnja s gostoljubnimi domačini in udeleženci programa iz Nemčije, Poljske, Litve in Portugalske. Imeli smo priložnost uživati v pristni bavarski kulinariki, ogledati čudovito mesto, ki ponuja številne skrite kotičke in skleniti nova prijateljstva. Skozi delavnice amo se lahko naučili tudi kaj o sebi in odkrili kakšen skrit talent. Ta izmenjava je bila vznemirljiva pustolovščina, ki se je ne bi branila ponoviti! (Larisa Bedrač) Veseli smo, da sta se punci udeležili izmenjave saj sta prinesli pozitivno energijo in veliko smeha. Komaj čakamo, da gremo aprila še na Poljsko, kjer se bo projekt tudi zaključil in bomo iz vseh izkustev poskusili povzeti dobre prakse in usmeritve za delo v prihodnje.

Koordinatorica projekta, Mateja Šavc