• Novice

Na voljo je nov BILTEN:

http://issuu.com/simonhauptman/docs/kolping_bilten_maj_2014Kolpingov bilten

15 letno prijateljstvo – navdih za naprej

V mesecu juniju letos mi je bilo dano preživeti 25 dni v Marburgu v osrednji Nemčiji, 80 km nad Frankfurtom. Najprej se želim zahvaliti sobratu Albertu Koclihngu, duhovnemu vodji Kolpinga ter Renati Nowak, predsednici Kolpinga v mestu in škofiji Fulda, ki sta nosila glavno skrb mojega bivanja. Seveda pa ne morem pozabiti Jurgena in Gisele Rechlih, s katerimi sem preživel največ prostega časa, ter Bukhard in Rotraut Enders, Jürgen und Reingard Emmler ter Inge Gems, ki so me pogosto povabili na svoj dom. Bog vam povrni za vaše gostoljubje in mentorstvo jezika.

Prihodnje leto bo minilo 15 let od podpisa partnerstva med Kolpingom Marburg in KZS. Koliko obiskov, nasvetov ter pogumnih načrtov se je v tem času realiziralo, bo verjetno predstavljeno prihodnje leto ob obletnici. Na koncu članka v obuditev spominov navajam samo glavne aktivnosti, ki so zaznamovale to obdobje*. Res je bilo plodovito. Čutim veliko dolžnost, da te vezi ohranimo in še poglabljamo, posebej v luči zadnjih demokratičnih in ekonomskih težav v naši domovini in tudi KZS. V nekaj tednih bivanja med njimi mi je hitro postalo jasno, kako prihajajo do tako ekonomsko kot družbeno stabilnih razmer v državi;

-       - v javni diskusiji samo tehtni argumenti, nobenih diskreditacij,

-      - veliko medversko spoštovanje (čeprav je v zvezni deželi Hessen samo 20 % katoličanov, so vsi katoliški prazniki dela prosti),

-      -  oblast je zato, da služi vsem, ne samo nekaterim,

-          - dana beseda, kaj šele podpis, nekaj velja,

-          -  slabo opravljeno delo je sramota, že samo sum kriminala resno ogrozi nadaljnje poslovanje,

-          - veliko načrtovanja, predno se začne delo, red in vizija,

-          - prevzeti odgovornost tudi za napako, jo priznati in vse narediti, da jo popravim…

Ob tem seveda ne morem, da ne bi sebi in nam vsem izrazil veliko željo, da se pri svojem delovanju bolj osredotočimo na njihov način dela in razmišljanja. Potem bomo zagotovo ostali njihovi resni sogovorniki, predvsem pa bo Kolpingovo poslanstvo v naši domovini še verodostojneje sledilo našemu ustanovitelju.

*svetovalna pomoč pri uvajanju Kolpingovega dela v Sloveniji
- posaditev drevesa prijateljstva ob Kolpingovem domu v Slivnici v letu 2000
- spoznavanje partnerskega mesta Marburg in njegovih znamenitosti za člane KZS
- strokovno in materialno sodelovanje KF P&P Marburg s KZS in KD Starše pri pripravi, snovanju in uvedbi Dnevnega varstvenega centra za invalidno mladino v Staršah