• Novice

axel wernerGeneralni duhovni vodja IKW msgr. Axel Werner

Božično novoletna poslanica 2010/2011

ADOLF KOLPING ČLOVEK HVALEŽNOSTI IN ZAUPANJA

Leto, polno dogodkov, se bliža koncu in pripravljamo se na praznovanje rojstva našega Gospoda Jezusa Kristusa. Polni zaupanja se lahko ozremo na pretekle tedne in mesece in jih položimo v roke Boga. Kljub številnim izzivom na vseh ravneh družbe se lahko ozrem s ponosom in hvaležnostjo nazaj na naše skupno opravljeno delo.

Tudi Blaženi Adolf Kolping je poznal moč hvaležnosti ( » Bratje, naučite se hvaležnosti!«). Prava hvaležnost mora postati naše vodilo v življenju. Hvaležnost nasproti Bogu, nasproti življenju, ljudem, gre z roko v roki. To je vseobsegajoča hvaležnost, katero je Adolf Kolping vedno postavljal v ospredje svojega delovanja in opažanja. Ta hvaležnost se izraža v izreku: »Vse kar doživim, vse kar dobim, ni samoumevno! « Vse je dar milosti. Če je naše delo in naš trud še tako pomemben, je resnica vedno takšna: »Vsega ne moreš napraviti sam! Odvisen si od drugih - Boga in svojih sodelavcev!«

Pogosto ne razumemo hvaležnosti, ko se naša pričakovanja niso uresničila. Na primer, pridejo nevšečnosti ali kaj drugega. Osebno bi se rad zahvalil vsem članom Kolpingove organizacije za hvaležnost Bogu in vsem, ki so pomagali delu Adolfa Kolpinga, da se je njegova organizacija razvijala tako pozitivno. Dragi prijatelji v Kolpingu: hvaležnost ima nekaj skupnega z besedo hvala. Iz srca izrečena hvaležnost ni izrečena kar tako, ker je pač to lahko izreči. Prepričani moramo biti, vsaj jaz sem, da hvaležnost naše življenje spremeni in tudi do določene mere vodi. To hvaležnost v praksi kažemo na ravni internacionalne solidarnosti na vseh ravneh mednarodne Kolpingove ustanove.

V pričakovanju leta 2011 predlagam, da svojo moč dokazujemo z močjo zaupanja v Boga. Zaupanje v Boga naj nas vodi pri sodelovanju z drugimi in pri svojem delu. Bog deluje tudi danes skozi naše delo. To izkušnjo je doživel pred 150-leti tudi Adolf Kolping. Ravno zato je zaupanje v sočloveka tudi v današnji družbi, cerkvi in Kolpingovi organizaciji tako pomembno. Včasih imam občutek, da si v naši krovni organizaciji in v Kolpingovih družinah premalo zaupamo, da je premalo zaupanja, da premalo zaupamo sočlanom. Vem, tudi zaupanje se lahko zlorabi. Vendar, ali bojazljivost, vrtičkarstvo, kjer koli je, ne zatira nežne sadike zaupanja. S takšnim ravnanjem velikokrat preprečimo razvoj. Moramo se spremeniti, dovoliti, da znamo zaupati v dobre namene. Takšno ravnanje bo prineslo novih moči v naše delo. Kolping je bil mož, ki je zaupal v Svetega duha in ga tudi večkrat prosil, da mu razsvetli um.

Dovolite mi, da kot Vaš generalni duhovni vodja zaželim vsem, da v novem letu zaživimo v veselju, hvaležnosti in zaupanju. Vabim vse člane, da gredo po poti sprememb. Prosimo blaženega Adolfa Kolpinga za moč in odprtost. V imenu Generalnega tajništva mednarodne Kolpingove ustanove Vam želim mira polne Božične praznike. Naj Vam rojstvo našega Odrešenika napolni življenje in utrdi v skupnosti Cerkve, Kolpingove ustanove in družbe. Želim Vam Božji blagoslov v letu 2011, v zaupanju v vsemogočnega Boga, ki je utrjeval delo in življenje Adolfa Kolpinga. Samo v zaupanju bomo lahko premagovali izzive v novem letu.

Zvestoba Kolpingu,

Vaš msgr. Axel Werner generalni duhovni vodja