Kolpingovo združenje Slovenije na romanju v Brestanico

20200215 1Člani Kolpingovih družin Slovenije smo tudi letos v čast praznika Lurške Matere Božje v priprošnji za zdravje v soboto 15.2.2020 poromali v Brestanico, Slovenski Lurd. Upokojeni škof msgr. Stanislav Lipovšek se je z veseljem odzval vabilu, da se nam na obisku Lurške Marije pridružil.

Tako je po pozdravnem nagovoru domačega župnika g. Jožeta Špesa ob somaševanju nacionalnega duhovnega vodje Jožeta Povha, duhovnega vodje KD Grosuplje Janeza Šketa, duhovnega vodje KD Senovo Janeza Turinek in p. Stanislava Sikoška daroval sveto mašo.

Uvodoma je poudari, da ga veseli, da so pri sveti daritvi zbrani vernika kar treh škofij - Mariborske nadškofije, Ljubljanske nadškofije in Celjske škofije. V pridigi pa je med drugim izpostavil, da imamo priložnost, da na poti življenja kaj dobrega storimo, da po krstu in birmi za vse nas velja Jezusovo naročilo : Vi ste luč sveta, vi ste luč zemlje. Tako naj sveti vaša luč skozi dobra dela, da bodo slavili Očeta, ki je v nebesih. Prav je, da se večkrat vprašamo, kako se uresničuje in kako živi naša vera. Kje smo luč, kvas in sol zemlje. Povsod, na vseh področjih našega življenja, zlasti na treh: v družini, v župniji in v družbi. Tule se vidi naša luč, naša dobra dela, tu se vidi Očeta, ki je v nebesih. Tu imajo svoje mesto in svoje poslanstvo tudi Kolpingove družine. Tu se živi in uresničuje - lahko rečemo prakticira - naša vera. Čestitam Kolpingovemu združenju za mnogovrstno dejavnost, ki bogati in aktualizira duhovni utrip v naših domovih, družinah in župnijah.

Ob koncu maše sva se z duhovnim vodjem škofu zahvalila za mašo in nagovor ter mu zaželela zdravja ter dušnih in telesnih moči za opravljanje škofovske službe. V zahvalo sva mu podarila knjižico Litanije brez konca Svetega papeža Pavla VI, ki je škofu še posebej drag, saj je v času študija v Rimu bil pogosto blizu njega pri mašnih daritvah. Prav tako sva mu podarila tudi podobico blaženega zagrebškega kardinala Alojzija Stepinca (le ta je v prejšnjem tednu godoval) h kateremu smo v oktobru romali (srečanje hrvaških in slovenskih vernikov v Krašić) ter skupaj s škofom Lipovškom na njegovem grobu v Zagrebški katedrali molili. Škof Lipovšek je bil pozornosti vesel in je povedal nekaj misli o svojem doživljanju Svetega papeža Pavla VI.

Na povabilo župnika Janeza Turineka smo po maši poromali v Koprivnico in po kosilu še na ogled cerkve Marijinega vnebovzetja v Senovem.  Druženje smo zaključili v župnijski kleti, kjer nas je  župnik Janez razveselil z igranjem harmonike.

20200215 2

Generalna skupščina 2020

V soboto, 25. 1., smo v Martinovem dom v Kamnici imeli Generalno skupščino. Udeležili so se je predstavniki naslednjih Kolpingovih družin: Kamnica, Limbuš, Tezno, Remšnik, Kotlje, Stari trg, Velika Nedelja, Košaki ter Šentilj v Slov. Goricah. Med nami je bil tudi predsednik Kolpinga Švica Erik Reichman, ki že kar nekaj let vodi pripravo mednarodnih mirovnih pohodov. Ker bo ta pohod letos maja v Mariboru, bo to zagotovo za vse en letos eno veliko dogajanje. Letos nas čaka tudi gostovanje romanje treh dežel, ki bo 5. 9. v Kamnici.
Somaševanje je vodil nacionalni protektor mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

DSC09796DSC09796DSC09796

KONCERT SLOVENSKIH ZBOROV V GRADCU

Predpraznični adventni čas zaznamujejo božični sejmi v številnih evropskih mestih, ki mestom dajejo svojevrsten pečat, poln pričakovanj in upanja. Eno izmed predpraznično bogato ozaljšanih mest je tudi avstrijski Gradec, kamor se v tem lepem obdobju leta zgrinjajo trume obiskovalcev od blizu in daleč, ki želijo v tem slovesnem vzdušju obiskati katero izmed neštetih stojnic in si ogledati mestne znamenitosti – še zlasti ledene jaslice na častitljivem, svetovno znanem dvorišču renesančne deželne hiše.

20191214 175912 kopijaLetos pa je v prestolnici avstrijske Štajerske to predpraznično vzdušje ob ledenih jaslicah še dodatno polepšalo in obogatilo prelepo, ubrano petje iz številnih grl pevcev pevskih zborov iz Slovenije.

V soboto, 14. decembra 2019, je Kolpingovo združenje Slovenije (KZS) v sodelovanju s Kolpingom Graz ob ledenih jaslicah organiziralo koncert v izvedbi pevskih zborov iz vse Slovenije. Sodelovali so pevski zbori različnih starostnih skupin – od vrtčevskih pevskih zborov preko osnovnošolskih in srednješolskih, pa vse do pevskih zborov starejših generacij. Vsi pa so – ob moderaciji gospe Jelke Weldt, predsednice Kolpingove družine Šentilj v Slovenskih goricah – v zgodovinski kulisi, v kateri je dogodek potekal, s svojim petjem nadvse posrečeno vdahnili poseben čar. Koncert, ki je trajal dobri dve uri, so si ogledali mnogi mimoidoči domačini in turisti in marsikdo si ni mogel kaj da se ob poslušanju ubranega petja ne bi vsaj malce zazibal v taktu katere izmed številnih pesmi, ki jih je bilo ob tej priložnosti moč slišati.

Naš glavni namen je pritegniti k sodelovanju pevske zbore s čim večjega števila srednjih šol in tako tem šolam omogočiti sodelovanje na takšnem prestižnem dogodku ter jim tudi na ta način približati naše Združenje. Obenem ne gre prezreti dejstva, da je pričujoči dogodek predstavljal tudi odlično možnost za promocijo Slovenije in slovenske kulture.

Prav gotovo pa je potrebno poudariti, da omenjeni nastop slovenskih pevskih zborov v Avstriji ni bil prvi, saj smo že v adventu 2018, ko smo proslavljali dvestoletnico nastanka pesmi Sveta noč, blažena noč, organizirali podoben koncert pevskih zborov iz vse Slovenije v salzburški stolnici. Tako je pri omenjenem koncertu šlo že za drug tovrstni dogodek.

zbor gimnazije Antona Martina SlomškaPri KZS nameravamo s to tradicijo koncertov pevskih zborov nadaljevati tudi v prihodnje. Tako bomo v prihajajočem letu 2020 organizirali tovrsten koncert v benediktinskem samostanu v Admontu.

Andrej Podbrežnik  20191214 163734 kopija

Prazničen adventni december

77128078 2545419872208165 9080991891012452352 oPrazničen adventni december nas vabi k prepevanju in obiskovanju bližnjih. Tako smo lani skupaj poromali v Salzburg ob 200-letnici pesmi Sveta noč.

V soboto, 14. 12., pa bo v organizaciji našega Združenja 10 slovenskih zborov skupaj nastopilo pred deželno hišo v Gradcu.

Prepevali bodo:

- Zbor vrtec Pedenjped Novo Mesto;
- Zbor vrtec Pernica in Pesnica;
- Zbor OŠ Borci za severno mejo Maribor;
- Zbor OŠ Miklavž na Dravskem polju;
- Zbor Prva gimnazija Maribor;
- Zbor Gimnazije Antona Martina Slomška, Maribor;
- Zbor Kulturno društvo Lilith Ptuj;
- Zbor zaposlenih Vrtca Jelka Ljubljana;
- Zbor zaposlenih Vrtca Otona Zupančiča Ljubljana;
- Cerkveni zbor Šentilj v Slov. Goricah.

Nastop pevcev bo spremljajo kar nekaj njihovih sorodnikov ter posebni avtobus naših članov.

Verjameva, da bomo naredili nov korak v čezmejnem Kolpingovem partnerstvu ter eno dobro delo za še lepše ime naše domovine Slovenije.

Jože Povh, nacionalni duhovni vodja

Jelka Weldt, organizatorka

Kolpingovo adventno duhovno srečanje v Kamnici

Screenshot 2019 11 22 at 19.27.26Na predvečer PRVE ADVENTNE NEDELJE, v soboto, 30. 11., bomo v Kamnici imeli adventno duhovno srečanje na nacionalni ravni. Ob 17.00 bo sveta maša v cerkvi na čast bl. Kolpingu, s posebnim nagovorom in petjem domačega župnijskega zbora. ob 18.00 pa si bomo v veroučni učilnici skupaj z režiserjema ogledali film SRCE SE NE BOJI, ki lepo predstavi svetost bl. Alojzija Grozdeta. Film traja 37 minut, po njem bo pogovor z režiserjema ter nato družabni del.

To srečanje je hkrati obeležitev godu našega ustanovitelja, ki bo 4. 12.

Lepo povabljeni

Srečanje Kolpingovih družin treh dežel

20190907 33Letošnje - že triindvajseto po vrsti - srečanje Kolpingovih družin treh dežel ( Avstrijske Koroške, Avstrijske Štajerske ter Slovenije ) je organiziralo Kolpingovo združenje škofije Krka Celovec, ki obsega celotno ozemlje Avstrijske zvezne dežele Koroška. Združuje Kolpingove družine Celovec center (Klagenfurt Central), Celovec vzhod, Borovlje (Ferlach), Špital (Spital am Drau) in Beljak (Villach). Srečanje so organizirali v enem izmed najlepših predelov Koroške v samostanu St. Georgen am Langsee ( Sv. Jurij ob Dolgem jezeru). Samostan je ustanovila grofica Wichburška sestra Salzburškega nadškofa Hartwiga med leti 1002 in 1008 kot prvi samostan v novoustanovljeni Vojvodini Koroški. Samostan Sv. Jurija je bil sprva ženski samostan za plemiške ženske in hišni samostan družine Wichburg in po duhovni pristojnosti podrejen Salzburškemu nadškofu. V 12. stoletju je bil pretvorjen v benediktinski samostan in obstajal do leta 1783. V času na prelomu 13. v 14. stoletja je doživel razcvet, saj je bilo takrat v njem več kot 60 nun, kar kasneje ni bilo nikoli več doseženo. Nune, ki so prišle predvsem iz lokalnega plemstva, so obvladale latinščino in se zanimale za znanost in literaturo. Cesar Jožef II. je samostan leta 1783 razpustil pod pretvezo, da je prišlo do gospodarskih zlorab. Zgradba baročne cerkve deli dvorišče v dva dela, v njej je veliki oltar iz 17. stoletja v središču katerega je slika, ki prikazuje boj Sv. Jurija z zmajem. V zvoniku se nahajajo trije zvonovi, najstarejši je iz leta 1583. Od leta 1959 je samostan namenjen izobraževanju in prireditvam Škofije Gurk.

Continue Reading

Romanje k sv. Avguštinu

20190825 avgustin 5V župniji Sv. Anraža v Halozah sta na 503 m visokem hribu sv. Avguština nad Veliko Varnico romarski cerkvi posvečeni sv. Avguštinu in sv. Magdaleni. To je edina romarska cerkev pri nas posvečena temu svetniku. Po slemenu hriba teče stara deželna meja (kamni so še iz časov Avstroogerske monarhije) med Slovenijo in Hrvaško. Tako se na vsakoletnem romanju na Avguštinsko nedeljo zbere veliko romarjev z obeh strani meje, med njimi smo vsako leto tudi Kolpingovi romarji.

Kot mi je povedal vsakoletni romar k sv. Avguštinu - naš predsednik nadzornega odbora Edvard Belca - so se člani Kolpingovega združenja Slovenije prvič povzpeli k sv. Avguštinu leta 1999. Letos se nas je šest opogulo in se odločilo za polurni sprehod od Spodnje Varnice do vrha, kamor vodi več poti, verjetno najlepša je pot po Križevem potu, ki so jo uredili pred nekaj leti.

Letos je sveto mašo ob somaševanju domačega župnika p. Jožeta Petka daroval letošnji novomašnik iz Zavrča Primož Lorbek, ki je nakazal svojo povezanost s sv. Avguštinom, namreč rojen je 28.avgusta - na god sv. Avguština, na ta dan je leta 430 sv. Avguštin umrl v kraju Hippo Regius v današnji Alžiriji oz. tedanjem Rimskem cesarstvu.

Ob koncu maše, ki je bila na prostoru pred lepo obnovljeno in vzdrževano cerkvijo, nas je nagovoril tudi župan občine Videm g. Branko Marinič in poudaril posebno skrb občine za to področje. Po maši nas je razveselil čudovit, a žal kratek koncert pevcev Mladi veseljaki iz občine Cirkulane. Zatem smo se s kratko molitvijo ustavili tudi v sosednji skromnejši cerkvi posvečeni sv. Magdaleni in se po okrepčilu napotili v dolino. Da kraj živi s tem dnem je bilo opaziti pri vsaki hiši, saj je bilo pri vseh veliko obiskovalcev, pri nekaterih pa tudi veselo srečanje romarjev ob harmoniki. Seveda na takšni prireditvi ne gre brez gasilcev, domače prostovoljno gasilsko drušvo je pripravilo za utrujene romarje več stojnic z okrepčilom za vsak okus...

Avgust Heričko, predsednik KZS

20190825 avgustin 24 20190825 avgustin 24 20190825 avgustin 24 20190825 avgustin 24

Kolpingove družinske počitnice v Veržeju

familien glück 2019 2V soboto 10. avgusta smo se družine ponovno zbrale na poletnih Kolpingovih družinskih počitnicah v Veržeju. Tokrat se je počitnic udeležilo 7 družin. Najštevilčnejša družina je štela 9 članov. Po uvodni predstavitvi udeležencev in sveti maši, katero je daroval p.Peter Pučnik, je sledil plesni tečaj za starše, kjer smo se sprostili in nasmejali do solz. Otroci so se v tem času na prostem skupaj z animatorji igrali skupinske igre.

Drugi dan druženja smo se odpravili na krajši izlet v Ižakovce na Otok ljubezni, kjer so potekali Büjraški dnevi. Tam smo se udeležili svete maše. Po kosilu je sledilo na veliko veselje vseh otrok tradicionalno kopanje v termah Banovci. Zvečer smo izkoristili utrujenost otrok in si starši ogledali film z duhovno vsebino ,,Največji dar ''.

Tretji dan naših počitnih nam je za zakonce ponovno pripravil duhovno bogato predavanje p. Peter Pučnik na temo ,,Hvala, ker me sprejemaš in ne spreminjaš''. Na vroči popoldan, se je ponovno prileglo kopanje v termah Banovci. Večerno mašo je imel duhovni vodja Kolpinga Slovenije župnik Jože Povh. Po sveti maši je sledilo prijetno druženje.

Četrti dan so žene imele šiviljski tečaj, možje pa smo skupaj z otroci oblikovali glino ter se popoldan odpravili v bližnji motorik park Križevci. Zvečer sta z nami v sproščenem vzdušju podelila svoje izkušnje o medsebojnih odnosih pričevalski par Jan in Daniela Škrobar. Zadnji dan smo se pred zaključnim piknikom še odpeljali v Mursko Soboto, ter obiskali gibalni park Expano. Polni novih poznanstev, doživetij in duhovno napolnjeni smo se v popoldanskih urah poslovili. Kot vodja Družinske sreče, sem zadovoljen s samim potekom našega druženja ter gostoljubnostjo Zavoda Marianum. Potrditev tega so zadovoljni obrazi staršev ter veliko veselje otrok skozi vse dni našega druženja.

Tomaž Gorenšek

IZI 7209IZI 7209ds1ds1ds1

52. mednarodni Kolpingov pohod miru

20190502 masa 12V obmejnem mestu Vianden na SV Luxemburga se je letos v času od 2. do 5. maja dogajal že 52. mednarodni Kolpingov pohod miru, ki ga je tokrat organiziralo Kolpingovo združenje Luxemburg. Iz 10 držav Evrope se je zbralo 292 pohodnikov, med njimi letos drugič tudi ekipa pohodnikov iz Slovenije.

Vsi pohodniki so ob prijavi prejeli : priponko z imenom za lažje medsebojno spoznavanje, priložnostni nagovor pripravljalnega odbora z motom letošnjega pohoda " Frieden Entdecken - Odkrijte mir", obširno gradivo z zgodovinskimi in turističnimi informacijami o samem mestu Vianden in tudi bližnji okolici ter seveda obvezno darilo organizatorja kot trajen spominek na pohod. Druženje pohodnikov se je začelo s povorko vseh pohodnikov od Kulturnega doma Larei do lokalne cerkve Svete Trojice, kjer je bila sveta maša. Na čelu povorke je bil predstavnik organizatorja s praporom mirovnega pohoda, ki so mu sledili praporščaki številnih Kolpingovih družin iz vse Evrope, med njimi tudi naš. Večerno sv mašo je daroval generalni duhovni vodja Kolpinga internacional msgr. Ottmar Dillenburg iz Kölna. Po tradiciji je sledil družabni večer z večerjo vseh pohodnikov skupaj v veliki dvorani Kulturnega doma Larei. Pred vstopom v dvorano je pohodnike pričakal kozarec vina, darilo župana Viandna. Po večerji je sledil pozdravni govor organizatorja in župana mesta prireditelja.

Drugi dan prireditve je bil veliki pohod dolg cca 17 km. Z avtobusi so nas odpeljali na izhodišče na hribu Sv Nikolaja, kjer je veliko akumulacijsko jezero prečrpalne elektrarne Ourtal. Po krajšem bogoslužju smo se podali na pot v dolino do reke Our, kjer nas je pričakala ekipa s kosilom. Po kosilu smo nadaljevali pot ob reki nizvodno do Viandna. Tokratni večer je bil obogaten z enoinpolurno predstavo članov folklornega društva, ki so nam prikazali razne plese v zanimivih narodnih nošah.

Tretji dan prireditve je bil mali pohod dolg cca 15 km. Pot nas je nekaj časa vodila ob reki Our zatem pa smo prečkali luxemburško-nemško mejo in se med polji napotili proti gradu Keweg, ki so ga lepo obnovili in je središče kulturnega življenja tega področja. Na grajskem dvorišču nas je pričakalo kosilo, zatem prosto druženje pohodnikov in avtobusni prevoz nazaj v Vianden. Sledilo je slovesno somaševanje, ki ga je vodil msgr. Ottmar Dillenburg, ki je bil prisoten tudi na obeh pohodih.

Po skupni večerji, na kateri je za veselo razpoloženje skrbel sedemčlanski ansambel, se je predstavila ekipa prireditelja. Za brezhibno organizacijo in dobro počutje pohodnikov je skrbelo 50 prostovoljcev iz vrst Kolpingovih družin Luxemburga. Sledila je napoved organizatorja naslednjega 53 mirovnega pohoda - Slovenije. Naša ekipa je predstavila Slovenijo, Maribor in načrtovana pohoda po obronkih Maribora. Po bučnem aplavzu ob koncu predstavitve menim, da je bila predstavitev všečna. Zatem pa je sledila primopredaja praporja mirovnega pohoda, ki bo do naslednjega leta v naši vitrini.

53. mednarodni Kolpingov pohod miru pod geslom " V povezanosti je moč - Im Zusammenhalt ist die Macht" v Mariboru bo v času od 7. do 10 maja 2020. Verjamem, da je organizacija tako obsežne prireditve velik logističen izziv, prav tako pa verjamem, da lahko Evropi pokažemo našo sposobnost, povezanost in srčnost, ki krasi Kolpingove člane. Prepričan sem, da bo tudi lokalna skupnost prepoznala pomen takšne mednarodne prireditve kar se tiče prepoznavnosti kraja, lepot našega mesta in folklornih običajev. Upam, da bomo znali večino pohodnikov pritegniti, da bi ostali v "najlepšem mestu na svetu" več dni in se vanj z veseljem vračali...

20190503 pohod 12

20190504 mali pohod 11