Z NASMEHOM ZGODOVINE

1V nedeljo, 20. 6., smo na ploščadi pred cerkvijo sv. Križa na Gaju skupaj z domačo župnijo pripravili domovinski večer v počastitev 30-letnice naše samostojnosti.
 
Slavnostni govornik je bil predsednik prve slovenske vlade g. Lojze Peterle, ki je obudil osebne in skupne spomine na zgodovinske dogodke in odločitve. Orisal je večstoletne sanje naših prednikov ter mnogo skrite napore, ki so jih ministri prve vlade morali sprejeti, da je bilo vse pripravljeno na osamosvojitev.
 
Ne glede na različne poglede na njegovo kasnejše delovanje je objektivno nesporno, da je kot mlad in neizkušen politik nase prevzel ogromno odgovornost za uresničitev naših zgodovinskih sanj. Kot velik domoljub in kristjan ni strahopetno zbežal pred bremenom.
VEČKRAT SE JE ZAHVALIL VSEM ZA POGUM, DA SO GLASOVALI ZA DEMOKRATIČNE STRANKE IN KASNEJE ZA SAMOSTOJNOST.
Vzdušje je seveda še povzdignil s svojimi orglicami.
 
 
 
2
3
 
4

Počastitev 30 let samostojne države

 

PLAKAT VABILO

Dragi člani in simpatizerji našega Združenja.

Kot državljani obhajamo 30 let samostojne države. Zaradi zahtevnih razmer epidemije je morda težko ustvariti nekaj več prazničnosti, a smo se v Kolpingovem združenju vseeno odločili, da pripravimo kulturni večer na širši ravni. Prav je, da gojimo pristno domoljubje, ne glede na mnenje o trenutnem dogajanju v naši domovini.

Zato pripravljamo za nedeljo, 20. 6., ob 18.00, na ploščadi pred križansko cerkvijo večer v počastitev tega jubileja. Slavnostni govornik bo prvi predsednik slovenske vlade ter nato dolgoletni poslanec v EU parlamentu g. Lojze Peterle.

Večer bo povezoval g. Stane Kocutar, priznan mariborski zgodovinar.

 

Po večeru bo še družabni del pred bližnjim gostiščem.

Lepo vabljeni.

Nagovor ob godu našega ustanovitelja, 4. 12.

Dragi sodelavci in prijatelji pri Kolpingu.

MOLITVENA PODOBA kopijaUpam, da tudi v t. i. višku drugega vala epidemije ohranjate dobro telesno in duševno zdravje. Ko smo se po prvem valu deloma vrnili v utečene poti, smo sedaj znova potisnjeni v nove načine življenja, delovanja, navad in razmišljanj. Morje negotovosti je res razburkano. Življenje je večkrat zelo zmedeno in kaotično. A če smo iskreni, saj nikoli ni in ne more biti vedno lagodno. Če bi živeli v popolnosti in nenehnem blagostanju, ne bi nikoli rasli. Če to vemo, nam lahko pomaga živeti notranjo svobodo znotraj zmede. Ni treba, da se ujamemo v spraševanje "zakaj smo si to zaslužili". Ne pozabimo, da Covida ni poslal Bog. Pozabimo na teorije zarote in razna vraževerja. A kar se zdi najtežje, je tisti občutek, da se nimaš na koga v resnici nasloniti. Recimo znova hvala staršem in vzgojiteljem za vero, ki nas sicer ne varuje pred življenjskimi viharji, ampak nam daje pogum, da kakor gasilci sredi požara hodimo v pravo smer in vztrajamo pri zdravi pameti.

Hkrati je to obdobje globljih odločanj, ki me lahko vodijo k osebnemu prerojenju. Kajti v vsakem trenutku življenja me nagovarjata dva glasova: prvi glas je od Boga in vodi v življenje. Drugi glas pa je od "sovražnika človeške narave" in vodi v "smrt". Ta duhovni uvid znatno vpliva na duševno zdravje in dobro počutje. 

Živimo veliko šolo človeške krhkosti, minljivosti in Božje tolažbe. V tem duhu sta svojo zemeljsko pot v preteklih mesecih sklenila dva naša velika sodelavca in zaščitnika. Najprej dolgoletni mariborski pomožni škof dr. Jožef Smej, ki je v Gospodu zaspal 21. 11., na predvečer nedelje Kristusa, Kralja vesoljstva. Močna vera, intelektualna moč, človeška širina in osebna skromnost so tiste vrline, ki mi bodo za vedno ostale v spominu.  Od samega začetka delovanja Združenja je bil naš velik podpornik, kar je izkazal tudi z mnogimi prevodi iz nemščine ter darovani svetimi mašami. Od leta 2013 je bil častni član Združenja. Več o njem je v posebnem članku napisal častni predsednik Franjo Šauperl.

V četrtek, 10. 9., pa je v Gospodu zaspala tudi Irena Rudman, ustanovna in dolgoletna  predsednica KD Cerklje ob Krki in Artiče. Naj se spočijeta pri Gospodarju življenja, nam pa ostajata vir hvaležnega spomina in navdiha za nadaljnje delovanje.

Vsem želim duhovno bogat godovni dan našega ustanovitelja ter milostne božično-novoletne praznike.  Očitno bodo zelo drugačni oz. okrnjeni glede na utečene načine, a morda še bolj mirni in pristni. Zmagoslavje ljudomilosti Novorojenega Odrešenika na nas tolaži in opogumlja vse leto, ki je pred nami.

Jože Povh

Nacionalni duhovno vodja

PISMO KOLPINGOVEGA NASLEDNIKA

1. Petek 26. 10. 2018 Dobrodošlica v KamniciDragi bratje in sestre pri Kolpingu.

27. oktobra 1991 je bil ustanovitelj na Petrovem trgu v Rimu razglašen za blaženega. Tudi letos želimo proslaviti ta dogodek, ki je za naše Združenje zelo pomemben in se na svetovni dan molitve po eni strani spomniti na njegove ideje in vizije, po drugi pa moliti za njegovo svetost.

Če se znova spomnimo življenja in dela Kolpinga, vidimo neverjetno zgodbo o uspehu. Začel je le s 7 mladimi možmi v Kölnu, ampak že zelo kmalu je njegova ideja o združenjih postala zelo priljubljena in se je izjemno razširila, tako da je združenje v letu Adolfove smrti štelo skoraj 25.000 članov.

Širjenje se je nadaljevalo, saj nam je v krovni organizaciji, ki jo danes imenujemo KOLPING INTERNATIONAL, po celem svetu - od nacionalnih zvez do kolpingovih druzin – vedno znova uspelo prepoznati Kolpingovo osnovno idejo: Videti stiske časa in temu ustrezno ravnati.

Danes nas je v 60 državah sveta in nekje 8800 družinah nekje  400.000 članov. Vsak  se trudi pomagati s svojimi rešitvami majhnih ali velikih težav, naj bodo osebne, družbene ali cerkvene. Tako želimo kot posamezniki in kot Združenje prispevati k premagovanju revščine, bede in pomanjkanja izobrazbe. Po načelu pomoč za samopomoč želimo lajšati individualne stiske  in potem tudi politično prisostvovati pri strukturnem reševanju težav. Adolph Kolping je tako deloval in živel.

Sledilo mu je veliko mož in žena zunaj in znotraj Združenja, ki so verjeli njegovi ideji in so tako stoletja prenašali njegovo delo ter tako  prevzeli soodgovornost v cerkvi, politiki in družbi.

Nenazadnje nas tudi papež Frančišek spominja na to, da vsi nosimo del odgovornosti, da bi lahko vsi ljudje na tej zemlji bolje živeli.  Opozarja nas na to, da ne moremo in ne smemo v „globalizaciji brezbrižnosti“ gledati proč od trpljenja, ki se dogaja po svetu.

Vse vas srčno vabim, da se tudi v tem letu poklonimo svetovnemu dnevu molitve in ustvarimo svetovno molitveno verigo. V molitvi prinesimo pred Boga našo svetovno organizacijo, vsa vaša nacionalna združenja in tudi vaše osebne namene.

Prisrčno se vam zahvalim za vašo angažiranost in molitev.

Ottmar Dillenburg

Sedanji Kolpingov naslednik

Kolpingov molitveni dan

adolph kolping hiệp hội kolping quốc tế kerpen kolping bildungswerk kolpingsfamilie isen kolpingsfamilie ismaningDragi člani KZS in simpatizerji.

Upam, da ste dobro, telesno in duševno. Odločitev za pogum in vero je sedaj naša edina izbira. V torek, 27. 10., je svetovni Kolpingov molitveni dan. Povabim vas,da ta dan in te dneve obarvamo z molitvijo in novo povezanostjo. Fizično se žal ne moremo srečati. 

Predlagam nekaj skupnih namenov:

- za njegovo razglasitev za svetnika
- za Kolpingove člane v Keniji
- za našo povezanost kljub fizični oddaljenosti
- za osebni pogum v epidemiji
- za zdravstveno osebje, ki se v teh mesecih še posebej trudi za zdravje.
- za pokojno Ireno Rudman, dolgoletno predsednico KD Cerklje.

Ja, odločitev za pogum je sedaj naša edina izbira, če želimo naše združenje ohraniti in odkriti nove poti sodelovanja.

Zvestoba Kolpingu. Ostanimo zdravi in povezani v teh negotovih časih.

 

Jože Povh,

nacionalni duhovni vodja KZS

Kolpingovo združenje Slovenije na romanju v Brestanico

20200215 1Člani Kolpingovih družin Slovenije smo tudi letos v čast praznika Lurške Matere Božje v priprošnji za zdravje v soboto 15.2.2020 poromali v Brestanico, Slovenski Lurd. Upokojeni škof msgr. Stanislav Lipovšek se je z veseljem odzval vabilu, da se nam na obisku Lurške Marije pridružil.

Tako je po pozdravnem nagovoru domačega župnika g. Jožeta Špesa ob somaševanju nacionalnega duhovnega vodje Jožeta Povha, duhovnega vodje KD Grosuplje Janeza Šketa, duhovnega vodje KD Senovo Janeza Turinek in p. Stanislava Sikoška daroval sveto mašo.

Uvodoma je poudari, da ga veseli, da so pri sveti daritvi zbrani vernika kar treh škofij - Mariborske nadškofije, Ljubljanske nadškofije in Celjske škofije. V pridigi pa je med drugim izpostavil, da imamo priložnost, da na poti življenja kaj dobrega storimo, da po krstu in birmi za vse nas velja Jezusovo naročilo : Vi ste luč sveta, vi ste luč zemlje. Tako naj sveti vaša luč skozi dobra dela, da bodo slavili Očeta, ki je v nebesih. Prav je, da se večkrat vprašamo, kako se uresničuje in kako živi naša vera. Kje smo luč, kvas in sol zemlje. Povsod, na vseh področjih našega življenja, zlasti na treh: v družini, v župniji in v družbi. Tule se vidi naša luč, naša dobra dela, tu se vidi Očeta, ki je v nebesih. Tu imajo svoje mesto in svoje poslanstvo tudi Kolpingove družine. Tu se živi in uresničuje - lahko rečemo prakticira - naša vera. Čestitam Kolpingovemu združenju za mnogovrstno dejavnost, ki bogati in aktualizira duhovni utrip v naših domovih, družinah in župnijah.

Ob koncu maše sva se z duhovnim vodjem škofu zahvalila za mašo in nagovor ter mu zaželela zdravja ter dušnih in telesnih moči za opravljanje škofovske službe. V zahvalo sva mu podarila knjižico Litanije brez konca Svetega papeža Pavla VI, ki je škofu še posebej drag, saj je v času študija v Rimu bil pogosto blizu njega pri mašnih daritvah. Prav tako sva mu podarila tudi podobico blaženega zagrebškega kardinala Alojzija Stepinca (le ta je v prejšnjem tednu godoval) h kateremu smo v oktobru romali (srečanje hrvaških in slovenskih vernikov v Krašić) ter skupaj s škofom Lipovškom na njegovem grobu v Zagrebški katedrali molili. Škof Lipovšek je bil pozornosti vesel in je povedal nekaj misli o svojem doživljanju Svetega papeža Pavla VI.

Na povabilo župnika Janeza Turineka smo po maši poromali v Koprivnico in po kosilu še na ogled cerkve Marijinega vnebovzetja v Senovem.  Druženje smo zaključili v župnijski kleti, kjer nas je  župnik Janez razveselil z igranjem harmonike.

Avgust Heričko, predsednik KZS

 

20200215 2

Generalna skupščina 2020

V soboto, 25. 1., smo v Martinovem dom v Kamnici imeli Generalno skupščino. Udeležili so se je predstavniki naslednjih Kolpingovih družin: Kamnica, Limbuš, Tezno, Remšnik, Kotlje, Stari trg, Velika Nedelja, Košaki ter Šentilj v Slov. Goricah. Med nami je bil tudi predsednik Kolpinga Švica Erik Reichman, ki že kar nekaj let vodi pripravo mednarodnih mirovnih pohodov. Ker bo ta pohod letos maja v Mariboru, bo to zagotovo za vse en letos eno veliko dogajanje. Letos nas čaka tudi gostovanje romanje treh dežel, ki bo 5. 9. v Kamnici.
Somaševanje je vodil nacionalni protektor mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

DSC09796DSC09796DSC09796

KONCERT SLOVENSKIH ZBOROV V GRADCU

Predpraznični adventni čas zaznamujejo božični sejmi v številnih evropskih mestih, ki mestom dajejo svojevrsten pečat, poln pričakovanj in upanja. Eno izmed predpraznično bogato ozaljšanih mest je tudi avstrijski Gradec, kamor se v tem lepem obdobju leta zgrinjajo trume obiskovalcev od blizu in daleč, ki želijo v tem slovesnem vzdušju obiskati katero izmed neštetih stojnic in si ogledati mestne znamenitosti – še zlasti ledene jaslice na častitljivem, svetovno znanem dvorišču renesančne deželne hiše. 

20191214 175912 kopijaLetos pa je v prestolnici avstrijske Štajerske to predpraznično vzdušje ob ledenih jaslicah še dodatno polepšalo in obogatilo prelepo, ubrano petje iz številnih grl pevcev pevskih zborov iz Slovenije.

V soboto, 14. decembra 2019, je Kolpingovo združenje Slovenije (KZS) v sodelovanju s Kolpingom Graz ob ledenih jaslicah organiziralo koncert v izvedbi pevskih zborov iz vse Slovenije. Sodelovali so pevski zbori različnih starostnih skupin – od vrtčevskih pevskih zborov preko osnovnošolskih in srednješolskih, pa vse do pevskih zborov starejših generacij. Vsi pa so – ob moderaciji gospe Jelke Weldt, predsednice Kolpingove družine Šentilj v Slovenskih goricah – v zgodovinski kulisi, v kateri je dogodek potekal, s svojim petjem nadvse posrečeno vdahnili poseben čar. Koncert, ki je trajal dobri dve uri, so si ogledali mnogi mimoidoči domačini in turisti in marsikdo si ni mogel kaj da se ob poslušanju ubranega petja ne bi vsaj malce zazibal v taktu katere izmed številnih pesmi, ki jih je bilo ob tej priložnosti moč slišati.

Naš glavni namen je pritegniti k sodelovanju pevske zbore s čim večjega števila srednjih šol in tako tem šolam omogočiti sodelovanje na takšnem prestižnem dogodku ter jim tudi na ta način približati naše Združenje. Obenem ne gre prezreti dejstva, da je pričujoči dogodek predstavljal tudi odlično možnost za promocijo Slovenije in slovenske kulture. 

Prav gotovo pa je potrebno poudariti, da omenjeni nastop slovenskih pevskih zborov v Avstriji ni bil prvi, saj smo že v adventu 2018, ko smo proslavljali dvestoletnico nastanka pesmi Sveta noč, blažena noč, organizirali podoben koncert pevskih zborov iz vse Slovenije v salzburški stolnici. Tako je pri omenjenem koncertu šlo že za drug tovrstni dogodek.

zbor gimnazije Antona Martina SlomškaPri KZS nameravamo s to tradicijo koncertov pevskih zborov nadaljevati tudi v prihodnje. Tako bomo v prihajajočem letu 2020 organizirali tovrsten koncert v benediktinskem samostanu v Admontu.

Andrej Podbrežnik  20191214 163734 kopija

Prazničen adventni december

77128078 2545419872208165 9080991891012452352 oPrazničen adventni december nas vabi k prepevanju in obiskovanju bližnjih. Tako smo lani skupaj poromali v Salzburg ob 200-letnici pesmi Sveta noč. 

V soboto, 14. 12., pa bo v organizaciji našega Združenja 10 slovenskih zborov skupaj nastopilo pred deželno hišo v Gradcu.

 

Prepevali bodo:

- Zbor vrtec Pedenjped Novo Mesto;
- Zbor vrtec Pernica in Pesnica;
- Zbor OŠ Borci za severno mejo Maribor;
- Zbor OŠ Miklavž na Dravskem polju;
- Zbor Prva gimnazija Maribor;
- Zbor Gimnazije Antona Martina Slomška, Maribor;
- Zbor Kulturno društvo Lilith Ptuj;
- Zbor zaposlenih Vrtca Jelka Ljubljana;
- Zbor zaposlenih Vrtca Otona Zupančiča Ljubljana;
- Cerkveni zbor Šentilj v Slov. Goricah.

Nastop pevcev bo spremljajo kar nekaj njihovih sorodnikov ter posebni avtobus naših članov.

Verjameva, da bomo naredili nov korak v čezmejnem Kolpingovem partnerstvu ter eno dobro delo za še lepše ime naše domovine Slovenije.

Jože Povh, nacionalni duhovni vodja

Jelka Weldt, organizatorka  

Več prispevkov