Nagovor nacionalnega duhovnega vodje ob sklepu epidemije

Spoštovani člani in prijatelji Kolpingovega dela.

Za nami so posebni trije meseci, ko se je zaradi epidemije ustavilo praktično vso javno življenje razen zdravstva in trgovin. Oz. se je deloma vzpostavilo »na daljavo«. Epidemija se še širi po svetu in praktično ustavlja ves svet, eno celino za drugo.  V Evropi se umirja, Bogu hvala.

Šli smo skozi šok nepredstavljive ustavitve gospodarskega, športnega, turističnega življenja in osamitve na družinsko življenje. Naenkrat smo imeli ogromno časa zase in družino. Prisiljeni smo bili si na novo vzpostaviti družinske odnose. Verjamem, da je epidemija v ta družinski odnosni svet prinesel več pozitivnega kot negativnega. Ni pa dvoma, da je za koga, ki prej ni bil vajen intenzivnih odnosov, bila to naporna šola. Na preizkušnji je bila tudi naša osebna vera, upam, da ste jo ohranili živo oz. jo še poživili. Sam sem si večkrat v teh dneh rekel Bogu hvala za vero in da znam tudi kaj resnega prebrati.

Veliko je strahov, negotovosti, nemira. Iz utečenega, morda že kje duhomornega in pregoretega načina življenja smo bili naenkrat ustavljeni in vrženi v nemir prilagajanja in iskanja. Gorje, če kdo v nemir lastne praznine. In ta nemir in strah, ta izkušnja nemoči in krhkosti življenja nas zagotovo vse uči večje ponižnosti pred sočlovekom in pred Stvarnikom. Želim si, da bi bila ta izkušnja tudi dobra šola zmernosti na vseh področjih. 

Kako po epidemiji? To izzivalno vprašanje si moramo najprej postaviti kot posamezniki. Kaj mi je Bog hotel povedati za moje osebno življenje? Kje mi odteka v prazno, kje pa je pravi vir sreče in miru. Želim veliko poguma za iskrenost s seboj in za prevetritev svoje lestvice vrednot in ciljev. Kako naprej midva kot zakonca, kot starša, kot družina, kot podjetje, kot država? Kriza je vedno lahko tudi velika priložnost za spremembe v dobro. 

In kako naprej mi kot socialno združenje? Verjamem, da smo ohranili temeljno medsebojno povezanost ter zanimanje za socialna in širša družbena vprašanja. Da smo najprej dvignili svoj glas za nedeljsko zaprtje trgovin, sedaj pa počasi prihajajo druga vprašanja: odnos družbe do starostnikov, do duševnega zdravja in do poštene razdelitve breme te krize. Najprej pa zagotovo skupna odgovornost, da do konca leta sestavimo nov Izvršilni odbor za naslednji mandat.

Upam, da se v živo srečamo v soboto, 5. 9., na mednarodnem srečanju v Kamnici.

Zvestoba Kolpingu.

Jože Povh

Kolpingovo združenje Slovenije na romanju v Brestanico

20200215 1Člani Kolpingovih družin Slovenije smo tudi letos v čast praznika Lurške Matere Božje v priprošnji za zdravje v soboto 15.2.2020 poromali v Brestanico, Slovenski Lurd. Upokojeni škof msgr. Stanislav Lipovšek se je z veseljem odzval vabilu, da se nam na obisku Lurške Marije pridružil.

Tako je po pozdravnem nagovoru domačega župnika g. Jožeta Špesa ob somaševanju nacionalnega duhovnega vodje Jožeta Povha, duhovnega vodje KD Grosuplje Janeza Šketa, duhovnega vodje KD Senovo Janeza Turinek in p. Stanislava Sikoška daroval sveto mašo.

Uvodoma je poudari, da ga veseli, da so pri sveti daritvi zbrani vernika kar treh škofij - Mariborske nadškofije, Ljubljanske nadškofije in Celjske škofije. V pridigi pa je med drugim izpostavil, da imamo priložnost, da na poti življenja kaj dobrega storimo, da po krstu in birmi za vse nas velja Jezusovo naročilo : Vi ste luč sveta, vi ste luč zemlje. Tako naj sveti vaša luč skozi dobra dela, da bodo slavili Očeta, ki je v nebesih. Prav je, da se večkrat vprašamo, kako se uresničuje in kako živi naša vera. Kje smo luč, kvas in sol zemlje. Povsod, na vseh področjih našega življenja, zlasti na treh: v družini, v župniji in v družbi. Tule se vidi naša luč, naša dobra dela, tu se vidi Očeta, ki je v nebesih. Tu imajo svoje mesto in svoje poslanstvo tudi Kolpingove družine. Tu se živi in uresničuje - lahko rečemo prakticira - naša vera. Čestitam Kolpingovemu združenju za mnogovrstno dejavnost, ki bogati in aktualizira duhovni utrip v naših domovih, družinah in župnijah.

Ob koncu maše sva se z duhovnim vodjem škofu zahvalila za mašo in nagovor ter mu zaželela zdravja ter dušnih in telesnih moči za opravljanje škofovske službe. V zahvalo sva mu podarila knjižico Litanije brez konca Svetega papeža Pavla VI, ki je škofu še posebej drag, saj je v času študija v Rimu bil pogosto blizu njega pri mašnih daritvah. Prav tako sva mu podarila tudi podobico blaženega zagrebškega kardinala Alojzija Stepinca (le ta je v prejšnjem tednu godoval) h kateremu smo v oktobru romali (srečanje hrvaških in slovenskih vernikov v Krašić) ter skupaj s škofom Lipovškom na njegovem grobu v Zagrebški katedrali molili. Škof Lipovšek je bil pozornosti vesel in je povedal nekaj misli o svojem doživljanju Svetega papeža Pavla VI.

Na povabilo župnika Janeza Turineka smo po maši poromali v Koprivnico in po kosilu še na ogled cerkve Marijinega vnebovzetja v Senovem.  Druženje smo zaključili v župnijski kleti, kjer nas je  župnik Janez razveselil z igranjem harmonike.

Avgust Heričko, predsednik KZS

 

20200215 2

Generalna skupščina 2020

V soboto, 25. 1., smo v Martinovem dom v Kamnici imeli Generalno skupščino. Udeležili so se je predstavniki naslednjih Kolpingovih družin: Kamnica, Limbuš, Tezno, Remšnik, Kotlje, Stari trg, Velika Nedelja, Košaki ter Šentilj v Slov. Goricah. Med nami je bil tudi predsednik Kolpinga Švica Erik Reichman, ki že kar nekaj let vodi pripravo mednarodnih mirovnih pohodov. Ker bo ta pohod letos maja v Mariboru, bo to zagotovo za vse en letos eno veliko dogajanje. Letos nas čaka tudi gostovanje romanje treh dežel, ki bo 5. 9. v Kamnici.
Somaševanje je vodil nacionalni protektor mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

DSC09796DSC09796DSC09796