• Home

Kolpingov krojaček

tailorZ januarjem 2021 smo pod okriljem Kolpinga d.o.o ustanovili novo sekcijo, ki se imenuje Kolpingov krojaček. Sekcija deluje z namenom šivanja oblačil, ki se uporabljajo predvsem za liturgijo.

Tako šivamo:

 • albe,
 • ministrantske obleke,
 • duhovniške štole,
 • mašne prtičke,
 • hkrati pa tudi otroška krstna oblačila, krstne prtičke in še kaj.

Vodja sekcije je gospa Božica Glavica: tel. št.: 031 709 241, e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Več informacij je na voljo na tej spletna stran:  

 

Veseli bomo vašega povpraševanja! 

NAMENITEV DELA DOHODNINE ZA KOLPING SLOVENIJE

Screenshot 2021 05 02 at 20.20.34

Dragi člani in podporniki Kolpinga Slovenije.

Hvala, ker ostajate povezani z nami tudi v teh negotovih časih epidemije in mnogih sprememb. 
Kot veste, lahko kot davčni zavezanci do 1 % dohodnine namenite za financiranje nevladnih organizacij s statusom javnega interesa, političnih strank ter registriranih verskih skupnosti. Če se za to ne odločite, država ta znesek sama razporedi v razne socialne in humanitarne programe.

Od marca 2021 imamo tudi v Združenju Kolpingovih socialnih dejavnosti status javnega interesa na področju vzgoje in izobraževanja, zato lahko kandidiramo za ta vaš prispevek. Če torej tega prispevka še niste namenili nikomur, vabljeni, da ga v naše Združenje.

Sicer lahko kot davčni zavezanec pomoč namenite večjemu številu upravičencev, pri čemer skupaj namenjen odstotek ne sme presegati enega odstotka odmerjene dohodnine. To pomeni, da lahko posameznemu upravičencu namenite 0,1%, 0,2%, 0,3%,… ali 1% dohodnine, seštevek vseh pa ne more presegati 1% dohodnine.


Prosiva, da izpolnjeni in podpisani obrazec oddajte do 31. 5. 2021:

 • elektronsko preko storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki,
 • pošljete po pošti na naslov: FURS, Titova cesta 10, 2000 Maribor 

 

V upanju na vaše zaupanje se vam lepo zahvaljujeva in vas lepo pozdravljava.


Jože Povh Nacionalni duhovni vodja ZKSD in Avgust Heričko Predsednik ZKSD

> Obrazec

POBUDA ZA POŽIVITEV ČEŠČENJA NAŠEGA USTANOVITELJA

Oktobra letos smo kot Združenje s strani IKW dobili vabilo, da se pridružimo svetovni pobudi zbiranja podpisov, da bi papež Frančišek leta 2021, ob 30-letnici beatifikacije, našega ustanovitelja razglasil za svetega. Sam osebno in vsi člani IO pozdravljamo to pobudo, a jo hkrati usmerjamo v poživitev češčenje bl. Kolpinga. O tem sem osebno obvestil tudi sedanjega Kolpingovega naslednika msgr. Ottmarja Dillenburga, kajti le živo češčenje bo v nekem doglednem času pripeljalo do njegove kanonizacije. Skupno romanje v Rim je sicer že prestavljeno na leto 2022.

Zato vas vabim, da se blaženemu še bolj priporočamo za osebni pogum, da bi se kot kristjani in državljani še bolj odločno zavzemali za pravične družbene rešitve in pomoč najšibkejšim. Spomnim vas na njegovo rodovitno življenje, ki je bilo velikokrat že prestavljeno v publikacijah. Obudimo njegovo poznavanje. 

Prav je, da bi vsak izmed nas imel nekje v sobi ali pisarni tudi njegovo podobo. Na zadnji strani novega Biltena bo njegova velika podoba ter molitev za kanonizacijo. Naj vam pogosto ostane na delovni mizi in pri osebni molitvi.

Posebej vas spomnim na 4 temeljna načela našega delovanja:

 1. živo versko krščansko življenje
 2. družinsko življenje po krščanskih načelih
 3. pošteno opravljati svoj poklic
 4. biti aktiven državljan na lokalnem in nacionalnem nivoju

 A glavna stvar ostaja, da vsak izmed pri sebi znova razmisli, zakaj sem del te katoliške socialne ustanove in kaj mi blaženi osebno pomeni ob 4 zgoraj navedenih vidikih življenja. Kakšni navdihi se mi porodijo ob misli nanj? Morda nov pogum versko življenje v tem plitkem svetu? Nov pogum za javno izražanje stališč, novo upanje ob vseh krivicah, nova moč za povezovanje med seboj? 

Čez nekaj mesecev boste vsi naprošeni, naj mi napišete kakšen osebni odziv ali odziv vaše KD. Povabljeni bomo, da tudi oddamo svoj podpis za kanonizacijo, za katerim res osebno stojite. Mislim, da se bomo tako najbolj primerno pridružili svetovni pobudi za njegovo kanonizacijo.  

 

Jože Povh

Nacionalni duhovno vodja

Nagovor ob godu našega ustanovitelja, 4. 12.

Dragi sodelavci in prijatelji pri Kolpingu.

MOLITVENA PODOBA kopijaUpam, da tudi v t. i. višku drugega vala epidemije ohranjate dobro telesno in duševno zdravje. Ko smo se po prvem valu deloma vrnili v utečene poti, smo sedaj znova potisnjeni v nove načine življenja, delovanja, navad in razmišljanj. Morje negotovosti je res razburkano. Življenje je večkrat zelo zmedeno in kaotično. A če smo iskreni, saj nikoli ni in ne more biti vedno lagodno. Če bi živeli v popolnosti in nenehnem blagostanju, ne bi nikoli rasli. Če to vemo, nam lahko pomaga živeti notranjo svobodo znotraj zmede. Ni treba, da se ujamemo v spraševanje "zakaj smo si to zaslužili". Ne pozabimo, da Covida ni poslal Bog. Pozabimo na teorije zarote in razna vraževerja. A kar se zdi najtežje, je tisti občutek, da se nimaš na koga v resnici nasloniti. Recimo znova hvala staršem in vzgojiteljem za vero, ki nas sicer ne varuje pred življenjskimi viharji, ampak nam daje pogum, da kakor gasilci sredi požara hodimo v pravo smer in vztrajamo pri zdravi pameti.

Hkrati je to obdobje globljih odločanj, ki me lahko vodijo k osebnemu prerojenju. Kajti v vsakem trenutku življenja me nagovarjata dva glasova: prvi glas je od Boga in vodi v življenje. Drugi glas pa je od "sovražnika človeške narave" in vodi v "smrt". Ta duhovni uvid znatno vpliva na duševno zdravje in dobro počutje. 

Živimo veliko šolo človeške krhkosti, minljivosti in Božje tolažbe. V tem duhu sta svojo zemeljsko pot v preteklih mesecih sklenila dva naša velika sodelavca in zaščitnika. Najprej dolgoletni mariborski pomožni škof dr. Jožef Smej, ki je v Gospodu zaspal 21. 11., na predvečer nedelje Kristusa, Kralja vesoljstva. Močna vera, intelektualna moč, človeška širina in osebna skromnost so tiste vrline, ki mi bodo za vedno ostale v spominu.  Od samega začetka delovanja Združenja je bil naš velik podpornik, kar je izkazal tudi z mnogimi prevodi iz nemščine ter darovani svetimi mašami. Od leta 2013 je bil častni član Združenja. Več o njem je v posebnem članku napisal častni predsednik Franjo Šauperl.

V četrtek, 10. 9., pa je v Gospodu zaspala tudi Irena Rudman, ustanovna in dolgoletna  predsednica KD Cerklje ob Krki in Artiče. Naj se spočijeta pri Gospodarju življenja, nam pa ostajata vir hvaležnega spomina in navdiha za nadaljnje delovanje.

Vsem želim duhovno bogat godovni dan našega ustanovitelja ter milostne božično-novoletne praznike.  Očitno bodo zelo drugačni oz. okrnjeni glede na utečene načine, a morda še bolj mirni in pristni. Zmagoslavje ljudomilosti Novorojenega Odrešenika na nas tolaži in opogumlja vse leto, ki je pred nami.

Jože Povh

Nacionalni duhovno vodja