PISMO KOLPINGOVEGA NASLEDNIKA

1. Petek 26. 10. 2018 Dobrodošlica v KamniciDragi bratje in sestre pri Kolpingu.

27. oktobra 1991 je bil ustanovitelj na Petrovem trgu v Rimu razglašen za blaženega. Tudi letos želimo proslaviti ta dogodek, ki je za naše Združenje zelo pomemben in se na svetovni dan molitve po eni strani spomniti na njegove ideje in vizije, po drugi pa moliti za njegovo svetost.

Če se znova spomnimo življenja in dela Kolpinga, vidimo neverjetno zgodbo o uspehu. Začel je le s 7 mladimi možmi v Kölnu, ampak že zelo kmalu je njegova ideja o združenjih postala zelo priljubljena in se je izjemno razširila, tako da je združenje v letu Adolfove smrti štelo skoraj 25.000 članov.

Širjenje se je nadaljevalo, saj nam je v krovni organizaciji, ki jo danes imenujemo KOLPING INTERNATIONAL, po celem svetu - od nacionalnih zvez do kolpingovih druzin – vedno znova uspelo prepoznati Kolpingovo osnovno idejo: Videti stiske časa in temu ustrezno ravnati.

Danes nas je v 60 državah sveta in nekje 8800 družinah nekje  400.000 članov. Vsak  se trudi pomagati s svojimi rešitvami majhnih ali velikih težav, naj bodo osebne, družbene ali cerkvene. Tako želimo kot posamezniki in kot Združenje prispevati k premagovanju revščine, bede in pomanjkanja izobrazbe. Po načelu pomoč za samopomoč želimo lajšati individualne stiske  in potem tudi politično prisostvovati pri strukturnem reševanju težav. Adolph Kolping je tako deloval in živel.

Sledilo mu je veliko mož in žena zunaj in znotraj Združenja, ki so verjeli njegovi ideji in so tako stoletja prenašali njegovo delo ter tako  prevzeli soodgovornost v cerkvi, politiki in družbi.

Nenazadnje nas tudi papež Frančišek spominja na to, da vsi nosimo del odgovornosti, da bi lahko vsi ljudje na tej zemlji bolje živeli.  Opozarja nas na to, da ne moremo in ne smemo v „globalizaciji brezbrižnosti“ gledati proč od trpljenja, ki se dogaja po svetu.

Vse vas srčno vabim, da se tudi v tem letu poklonimo svetovnemu dnevu molitve in ustvarimo svetovno molitveno verigo. V molitvi prinesimo pred Boga našo svetovno organizacijo, vsa vaša nacionalna združenja in tudi vaše osebne namene.

Prisrčno se vam zahvalim za vašo angažiranost in molitev.

Ottmar Dillenburg

Sedanji Kolpingov naslednik

Kolpingov molitveni dan

adolph kolping hiệp hội kolping quốc tế kerpen kolping bildungswerk kolpingsfamilie isen kolpingsfamilie ismaningDragi člani KZS in simpatizerji.

Upam, da ste dobro, telesno in duševno. Odločitev za pogum in vero je sedaj naša edina izbira. V torek, 27. 10., je svetovni Kolpingov molitveni dan. Povabim vas,da ta dan in te dneve obarvamo z molitvijo in novo povezanostjo. Fizično se žal ne moremo srečati.

Predlagam nekaj skupnih namenov:

- za njegovo razglasitev za svetnika
- za Kolpingove člane v Keniji
- za našo povezanost kljub fizični oddaljenosti
- za osebni pogum v epidemiji
- za zdravstveno osebje, ki se v teh mesecih še posebej trudi za zdravje.
- za pokojno Ireno Rudman, dolgoletno predsednico KD Cerklje.

Ja, odločitev za pogum je sedaj naša edina izbira, če želimo naše združenje ohraniti in odkriti nove poti sodelovanja.

Zvestoba Kolpingu. Ostanimo zdravi in povezani v teh negotovih časih.

Jože Povh,

nacionalni duhovni vodja KZS