52. mednarodni Kolpingov pohod miru

20190502 masa 12V obmejnem mestu Vianden na SV Luxemburga se je letos v času od 2. do 5. maja dogajal že 52. mednarodni Kolpingov pohod miru, ki ga je tokrat organiziralo Kolpingovo združenje Luxemburg. Iz 10 držav Evrope se je zbralo 292 pohodnikov, med njimi letos drugič tudi ekipa pohodnikov iz Slovenije.

Vsi pohodniki so ob prijavi prejeli : priponko z imenom za lažje medsebojno spoznavanje, priložnostni nagovor pripravljalnega odbora z motom letošnjega pohoda " Frieden Entdecken - Odkrijte mir", obširno gradivo z zgodovinskimi in turističnimi informacijami o samem mestu Vianden in tudi bližnji okolici ter seveda obvezno darilo organizatorja kot trajen spominek na pohod. Druženje pohodnikov se je začelo s povorko vseh pohodnikov od Kulturnega doma Larei do lokalne cerkve Svete Trojice, kjer je bila sveta maša. Na čelu povorke je bil predstavnik organizatorja s praporom mirovnega pohoda, ki so mu sledili praporščaki številnih Kolpingovih družin iz vse Evrope, med njimi tudi naš. Večerno sv mašo je daroval generalni duhovni vodja Kolpinga internacional msgr. Ottmar Dillenburg iz Kölna. Po tradiciji je sledil družabni večer z večerjo vseh pohodnikov skupaj v veliki dvorani Kulturnega doma Larei. Pred vstopom v dvorano je pohodnike pričakal kozarec vina, darilo župana Viandna. Po večerji je sledil pozdravni govor organizatorja in župana mesta prireditelja.

Drugi dan prireditve je bil veliki pohod dolg cca 17 km. Z avtobusi so nas odpeljali na izhodišče na hribu Sv Nikolaja, kjer je veliko akumulacijsko jezero prečrpalne elektrarne Ourtal. Po krajšem bogoslužju smo se podali na pot v dolino do reke Our, kjer nas je pričakala ekipa s kosilom. Po kosilu smo nadaljevali pot ob reki nizvodno do Viandna. Tokratni večer je bil obogaten z enoinpolurno predstavo članov folklornega društva, ki so nam prikazali razne plese v zanimivih narodnih nošah.

Tretji dan prireditve je bil mali pohod dolg cca 15 km. Pot nas je nekaj časa vodila ob reki Our zatem pa smo prečkali luxemburško-nemško mejo in se med polji napotili proti gradu Keweg, ki so ga lepo obnovili in je središče kulturnega življenja tega področja. Na grajskem dvorišču nas je pričakalo kosilo, zatem prosto druženje pohodnikov in avtobusni prevoz nazaj v Vianden. Sledilo je slovesno somaševanje, ki ga je vodil msgr. Ottmar Dillenburg, ki je bil prisoten tudi na obeh pohodih.

Po skupni večerji, na kateri je za veselo razpoloženje skrbel sedemčlanski ansambel, se je predstavila ekipa prireditelja. Za brezhibno organizacijo in dobro počutje pohodnikov je skrbelo 50 prostovoljcev iz vrst Kolpingovih družin Luxemburga. Sledila je napoved organizatorja naslednjega 53 mirovnega pohoda - Slovenije. Naša ekipa je predstavila Slovenijo, Maribor in načrtovana pohoda po obronkih Maribora. Po bučnem aplavzu ob koncu predstavitve menim, da je bila predstavitev všečna. Zatem pa je sledila primopredaja praporja mirovnega pohoda, ki bo do naslednjega leta v naši vitrini.

53. mednarodni Kolpingov pohod miru pod geslom " V povezanosti je moč - Im Zusammenhalt ist die Macht" v Mariboru bo v času od 7. do 10 maja 2020. Verjamem, da je organizacija tako obsežne prireditve velik logističen izziv, prav tako pa verjamem, da lahko Evropi pokažemo našo sposobnost, povezanost in srčnost, ki krasi Kolpingove člane. Prepričan sem, da bo tudi lokalna skupnost prepoznala pomen takšne mednarodne prireditve kar se tiče prepoznavnosti kraja, lepot našega mesta in folklornih običajev. Upam, da bomo znali večino pohodnikov pritegniti, da bi ostali v "najlepšem mestu na svetu" več dni in se vanj z veseljem vračali...

Avgust Heričko, predsednik KZS

20190503 pohod 12