• Novice

Okoli 400 slovenskih pevcev prepevalo na kraju nastanka Svete noči

IMG 0410V teh dneh mineva 200 let, odkar je bila v kraju Oberndorf pri Salzburgu prvič zapeta pesem Sveta noč. Na sveti večer leta 1818 sta iz stiske ob pokvarjenih orglah domači  župnik Jožef Mohr in učitelj glasbe Franc Xaver Gruber napisala in uglasbila preprosto pesem, ki je skozi stoletje postala najbolj predvajana pesem vseh časov. V soboto, 15. 12., je Kolpingova družina Šentilj v Slov. Goricah pod vodstvom predsednice Jelke Weldt organizirala romanje 10 slovenskih zborov v te kraje. Skupaj nas je bilo 11 avtobusov, torej okoli 550 romarjev. Otroški zbori so zapeli že pri kapelici v Oberndorfu, vsi pa v mogočni salzburški katedrali, v kateri sva duhovni vodja KD Šentilj in Košaki Igor Novak in jaz kot duhovni vodja KD Kamnica ob 18.00 darovala tudi sveto mašo. Igor Novak je v mašnem nagovoru ob liku prerokov Elija in Janeza Krstnika predvsem izpostavil krščansko preroškost, ki se kaže v močni ljubezni do Boga, maternega jezika in svoje narode, v čemer nam je vsem velik vzor naš prvi blaženi Anton Martin Slomšek, ki je bil 5. 7. 1846 v tej stolnici posvečen v škofa. Ohranjamo živ ta zgodovinski spomin na Salzburg, od koder so našim prednikom prihajali mnogi svetniški misijonarji. Deo gratias za čudoviti dan, organizatorki pa vso priznanje za veliko kulturno in duhovno delo med slovenskimi šolami in vrtci.

Jože Povh Duhovni vodja KD Kamnica

Jelka WeldtIMG 0412