Art & Heart, Lamego

portugalV okviru mednarodnih Kolpingovih projektov je konec avgusta (28. 8. – 3. 9. 2018) v Lamegu na Portugalskem potekala izmenjava z naslovom Art & Heart, kjer smo udeleženci raziskovali načine in poti, kako lahko umetnost povezuje ljudi iz različnih okolij in s tem ustvarja boljši svet. Poleg gostiteljice Portugalske so sodelovale še Litva, Poljska, Nemčija in Slovenija, vsaka država s petimi udeleženci.

Prisrčen sprejem domače Kolping Portugalska je bil dober uvod v skoraj tedensko druženje. Za nas so pripravili bogat in zanimiv program, ki je vključeval raznovrstne kulturne organizacije in umetnike, delujoče na širšem območju Lamega. Tako smo spoznali mesto Lamego, njegovo zgodovino, festivalsko ter karnevalsko tradicijo, poleg tega pa še plesali folkloro in hiphop, ustvarjali maske ter se pogovarjali z lokalnimi sodobnimi umetniki o njihovem delu. Na primer, spoznali smo ekipo, ki pripravlja glasbeni festival ZigurFest in avantgardnega mladega slikarja Joaa Pedra Fonseco. O njihovem delu smo razpravljali in izmenjali stališča, videnja ter občutja.

Začetno zadržanost med udeleženci so dan za dnem zamenjevali vse bolj iskreni pogovori, odkrivanje navad drugih držav in iskanje podobnih besed v jezikih (s Poljaki smo odkrili kar nekaj podobnosti ?). Opaziti je bilo, da je raziskovanje medsebojnih podobnosti in različnosti iz vsakega udeleženca privleklo na plan njegovo veselo in razigrano plat, prav tako pa je bila tudi naša angleščina z vsakim dnem bolj tekoča. K temu je nedvomno pripomoglo izjemno sproščeno vzdušje kot tudi gostoljubje domačinov, ki so poskrbeli za to, da smo se skozi celotno druženje počutili nadvse dobrodošle. Stkana prijateljstva smo proslavili na zadnji dan projekta, ko smo se odpravili na izlet z ladjico po dolini reke Duoro.  

            Mihaela Štiglic