• Home

ERAZMUS+ IZMENJAVA INGOLSTADT, NEMČIJA

Screenshot 2019 01 14 at 07.15.36V decembru 2018, je kolpingovo združenje Slovenije sodelovalo pri mednarodni Erasmus+ izmenjavi Art and Heart. Udeležili sta se je tudi dve dijakinji Škofijske gimnazije v Mariboru.

Petra je svoje izkustvo opisala takole:Mednarodni projekt Art and Hart se je ob koncu leta 2018 preselil v Nemčijo, v mesto Ingolstadt blizu Minhna. V Nemčijo so projektu sledili predstavniki štirih držav Poljske, Portugalske, Latvije in Slovenije, udeležili so se tudi gostitelji. Pot za našo ekipo (ekipo Slovenije) je bila najbolj enostavna. S prva ekipa 5-ih članov, a na koncu le 4 predstavnice, smo se odpravile kar z avtom. Hostel v katerem smo prenočile dve noči je bil zadovoljiv, a se vsekakor ni mogel primerjati s hotelom v katerega smo se preselile za naslednjih nekaj noči. Delavnice so bile raznolike in zanimive skozi celoten teden. Od raznih akrobatskih in cirkuških dogodivščin, do plesa, slikanja in delavnic o stereotipih, za vsakega se je našlo kaj zanimivega. Tovrstna izkušnja je bila zame prvovrstna. Prvič sem se udeležila projekta v okviru organizacije Erasmus+ in Kolpinga. Raziskovanje novih kultur in pokrajin, spoznavanje novih ljudi, ustvarjanje novih izkušenj in predvsem sodelovanje z ljudmi različnih kultur, pogledov, miselnosti in navad je bilo edinstveno. Enkratna izkušnja. (Petra Šajna).

Larisa pa pravi takole: Po nekakšnem čudnem naključju naju je s sošolko Petro profesorica angleščine predlagala za izmenjavo v Nemčijo. Moram priznat, da si tega nisem znala niti predstavljati in sem na začetku nekoliko negotovo sprejela ponudbo. Toda naša izkušnja v Ingolstadu je bila izjemna. Ne le da smo skozi program Art&Heart spoznali različne smeri umetnosti, pomembnejša je bila naša izkušnja s gostoljubnimi domačini in udeleženci programa iz Nemčije, Poljske, Litve in Portugalske. Imeli smo priložnost uživati v pristni bavarski kulinariki, ogledati čudovito mesto, ki ponuja številne skrite kotičke in skleniti nova prijateljstva. Skozi delavnice amo se lahko naučili tudi kaj o sebi in odkrili kakšen skrit talent. Ta izmenjava je bila vznemirljiva pustolovščina, ki se je ne bi branila ponoviti! (Larisa Bedrač) Veseli smo, da sta se punci udeležili izmenjave saj sta prinesli pozitivno energijo in veliko smeha. Komaj čakamo, da gremo aprila še na Poljsko, kjer se bo projekt tudi zaključil in bomo iz vseh izkustev poskusili povzeti dobre prakse in usmeritve za delo v prihodnje.

Koordinatorica projekta, Mateja Šavc  

JUBILEJ KOLPING DRUŽINE ZREČE

20 letnica 56Kolpingova družina Zreče je v soboto, 29. 12. 2018, praznovala 20. let svojega nastanka. Jubilej smo obeležili z zahvalno sveto mašo, ki jo je daroval nacionalni duhovni vodja Jože Povh ob somaševanju up. nadškofa msgr. dr. Marjana Turnška, častnega duhovnega vodja Kolpingovega združenja Marjana Plohla in domačega župnika Petra Leskovarja.

Pred sveto mašo so se predstavili mladi župnije Zreče z dramsko uprizoritvijo dela Tri vprašanja po literarni predlogi Leva Nikolajeviča Tolstoja. V njej so nastopali: Matej Brglez, Andreja Črešnar, Anton Črešnar, Janez Črešnar, Uroš Črešnar, Zdravko Črešnar, Urša Falnoga, Klara Fijavž, Sara Fink, Uroš Hrovat, Julija Kejžar, Liza Kotnik, Jasmina Potočnik, Ana Voh, Iva Voh in Vita Voh pod mentorskim vodstvom Davida Voha.

Predsednik združenja Avgust Heričko je predstavil delovanje Kolpingovega združenja doma in po svetu. V spomin je zreški Kolping družini poklonil sliko blaženega Adolfa Kolpinga. Za obiskovalce svete maše je domača Kolping družina pripravila zapis pregleda preteklih in sedanjih dogodkov družine.

Pri sveti maši smo se zahvalili za bogate sadove dela:
g. Avgustu Heričku, današnjemu predsedniku Kolpingovege združenja socialnih dejavnosti Slovenije,
g. Franju Šauperlu, častnemu članu in dolgoletnemu predsedniku Kolpingovega združenja od leta 1993 do leta 2012,
g. Ivanu Gačniku za vodenje Kolpingovega združenja od leta 2012 do 2016,
g. Milanu Rošerju, prvemu predsednik Kolping družine Zreče, od leta 1998 do leta 2012,
g. Dejanu Kavcu, za vodenje Kolpingove družine od leta 2012 do leta 2017,
g. nadškofu, msgr. dr. Marjanu Turnšku za pomoč pri izvedbi pogovornih večerov in somaševanje,
g. Marjanu Plohlu, za dolgoletno duhovno vodstvo Kolpingovemu združenju in somaševanje,
g. Jožetu Povhu, za darovano sveto mašo in duhovno podporo, ki smo jo kot Kolpingova družina deležni,
g. Petru Leskovarju za podporo na domačih tleh.

Dvajset let obstoja družine pomeni 20. let sodelovanja, povezovanja, medsebojne pomoči. Hvala vsem, ki ste pomagali, da smo skupaj tkali mrežo medsebojne povezanosti in hvala za nadaljnjo pripravljenost sodelovanja. Naj nas pri delu povezujejo Kolpingove vrednote: »Vera in čednost, delavnost in pridnost, sloga in ljubezen, veselje in šala«, ker se dotikajo različnih razsežnosti našega delovanja. Kljub temu, da je sedanjost najprimernejši čas, da naredimo pravo stvar, je preteklost temelj na katerem gradimo. Hvala zanj!

Martina Petelinek, predsednica KD Zreče  

20 letnica 41