• Banner kolping b0
  • Banner kolping b2
  • banner1
  • banner7

Ob godovnem dnevu našega ustanovitelja

Adolf Kolping portret1V nedeljo, 4. 12., goduje naš ustanovitelj Adolf Kolping. Globok čut in ljubezen do bližnjega, predvsem pa last­ne delavske izkušnje so ga usmerile v izvrševanje apostolata med revnimi, izkoriščanimi in samemu sebi prepuščenimi delavci in rokodelskimi pomočniki. Zanje je ustanavljal društva, ki še danes delujejo v več kot 60 državah po vsem svetu. Upravičeno ga je sv. Janez Pavel II. imenoval apostola delavcev.

Rodil se je 8. decembra 1813 v vasici Kerpen pri Kölnu v Nemčiji, umrl pa 4. decembra 1865 v Kölnu kot rektor minoritske cerkve.

Bil je četrti izmed petih otrok revnega ovčjega pastirja Petra in njegove žene Ane Marije. V domačem kraju je lahko zaključil samo osnovno šolo, nato pa je s trinajstimi leti začel delati kot čevljarski vajenec. Deset let je za delom potoval iz kraja v kraj, nato pa se je, star 23 let, vpisal na srednjo šolo ter na univerzi v Münchnu in Bonnu nadaljeval študij teologije. V duhovnika je bil posvečen v Kölnu 13. aprila 1845.

Službe: Najprej je deloval kot kaplan v Elberfeldu, industrijskem območju Wuppertala, nato pa je leta 1849 odšel v Köln, kjer je še razširil svoje delo med delavci in rokodelskimi pomočniki.

Ustanovitelj: Že kot kaplan je postal predsednik društva pomočnikov, ki ga je ustanovil učitelj Breuer, v Kölnu pa je skupaj s sedmimi pomočniki 6. maja 1849 ustanovil Katoliško društvo obrtniških pomočnikov.

Delo: Društvo se je naglo širilo, kmalu sta bili odprti podružnici v Vestfaliji in Porenju, leta 1853 pa je v Kölnu ustanovil tudi prvi pomočniški dom. V teh domovih so mladi fantje dobili poceni stanovanje, primerno vzgojo pa tudi možnost za nadaljnje izobraževanje. Ob smrti je njegova ustanova štela že čez dvesto krajevnih društev s skoraj 25.000 člani.

Geslo: Njegovo geslo je bilo: Vera in čednost, delavnost in pridnost, sloga in ljubezen, veselje in šala!

Zavetnik: vajencev in rokodelskih pomočnikov ter svetovnega dneva mladih.

Upodobitve: Na slikah oz. upodobitvah je vedno v duhovniških oblačilih, večinoma obdan z mladimi rokodelskimi pomočniki.

Beatifikacija: Papež Janez Pavel II. ga je 27. oktobra 1991 razglasil za blaženega.

Pri nas: Kolping je bil osebno tudi v naših krajih: v Ljubljani, Mariboru in Trstu. Po njegovem zgledu je bilo že leta 1855 ustanovljeno Katoliško društvo rokodelskih pomočnikov, društvo rokodelskih pomočnikov, mladeniško društvo in Društvo za varstvo vajencev ter Obrtniška stavbna zadruga. Danes njegovo združenje in sekcije zopet delujejo v vseh škofijah, največ v mariborski nadškofiji.
Osrednji prostori so od 2. 4. 2016 naprej v Kamnici pri Mariboru.

(povzeto po: Takšne zglede potrebujemo, Roman Starc, Družina, 29. 11. 2015)

Možnost moškega in ženskega zajtrka

Moški in ženski zajtrki

Tokrat bo na moškem zajtrku, 19.11.2016 gost Igor Gruber, ki je v lanskem poletju uspel uresničiti svoje sanje in prehodil Rdečo pot Via Alpina od Monte Carla do Trsta. Ta pohod ga je popeljal preko celotnih Alp in osmih držav. V 107 dneh je prehodil 2.640 km in se povzpel za 140 km.

Na ženskem zajtrku, 3.12.2016, bo svojo življenjsko zgodbo delila Sara Doljak, odvetnica, mediatorka in predavateljica. Z možem Bojanom v društvu Družina in življenje vodita pet zakonskih skupin. Sara izžareva izjemno življenjsko moč, prežeto z željo po Božji bližini. Kot ona sama pravi, brez tega ne bi zmogla.

Obakrat v Salezijanskem zavodu v Veržeju ob 7:00.

Zaradi lažje organizacije (da pripravimo dovolj krepkih obrokov) prosiva, da po emailu do 14. novembra pošljete približno informacijo o vaši udeležbi na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Svetovni spominski dan

27. 10. vsako leto obhajamo svetovni spominski dan na tisti dan leta 1991, ko je bil naš ustanovitelj v Rimu razglašen za blaženega. Letos je minilo 25 let od te razglasitve, zato smo spominski dan praznovali še bolj slovesno.

spominski dan2Skupaj na širši ravni smo se člani zbrali v Kamnici, kjer so sedaj glavni prostori Združenja. Ob 17.00 smo se zbrali v cerkvi pri molitvena uri na čast bl. Kolpingu, ob 17.30 pa pri sveti maša za vse žive in pokojne člane KZS. Posebej smo spomnili nekdanjega duhovnega vodje Jožeta Goličnika in dolgoletnega prvega predsednika KD Kamnica Antona Fijauža.

Ostali člani iz bolj oddaljenih družin (KD Cerklje, KD Stari Trg, KD Velika Nedelja) so se zbrali v svojih domačih cerkvah na ta dan ali v nedeljo 30. 10. Vsi pa smo dar pri sveti maši namenili Kolpingovi Zvezi na Filipinih. Člani KD Kamnica smo se 30. 10. podali tudi na Lucijin breg nad Kamnico, kjer je na znamenju od 2013 naslikana tudi podoba bl. Kolpinga.

Jože Povh, duhovni vodja KZS

DSC02373 kopijaDSC02380 kopija

Socialni teden - Kamnica

st banner 2016 pomanjšano 1

V torek, 27. 9., je KD Kamnica v sklopu SOCIALNEGA TEDNA priredila pogovorni večer na temo MLADI DANES – demokracija s kavča ali s sandali? Izhodišče je bilo vprašanje, zakaj se tako malo mladih aktivno vključuje v procese družbenega odločanja in sprejemanja odgovornosti? Po 25. letih samostojnosti bi namreč že lahko imeli visoko razvito družbeno odgovornost, ki bi tudi mlade opogumljala, da stopijo naprej, pogumno povedo svoje mnenje, prevzamejo odgovornost in prekinejo s prejšnjimi vzorci, marsikje zelo preživetimi. Gosta sta bila Matjaž Kosi, predsednik KD Velika nedelja in član Mlade Slovenije ter Žiga Štajnbaher, predsednik Mladega foruma, pomladka SD. Pogovorni večer je vodil sociolog in zgodovinar Aleš Maver.

Kamnica STOmenjenih je bilo veliko razlogov, zakaj je toliko mladih pogumnih le na kavču in preko socialnih omrežij, a sandal konkretnih poti, pogosto polnih tveganja in napora, nočejo oz. ne znajo narediti. Naj jih povzamem le nekaj: šibka vzgoja za domovinsko pripadnost v osnovni in srednji šoli, posledično šibek zgodovinski spomin, totalni individualizem, kultura uživaštva, starejša generacija težko »izpušča iz rok« vzvode odločanja, sumljive prakse nekaterih iz aktualne družbene in gospodarske elite,… Poleg tega so seveda “mnogi ta stari” zelo zadovoljni, da so mladi tiho in živijo v vzporednem virtualnem svetu, da lahko oni v miru urejajo stvari v ozke družbene koristi. A kot vso družbo nas čaka temeljita sprememba mnenja, da je družbeno angažiranja, še posebej strankarsko-politično, avtomatsko nekaj negativnega. Dokler te spremembe ne bo, se vanjo mladi, sposobni in pošteni množično enostavno ne bodo vključevali.

Aktivno poletje mladih

Komaj se dobro zaključi šola in nekateri mladi že zajadrajo v izvajanje Kolpingovih počitniških dni, ki so mnogim otrokom postali že obvezna stalnica njihovih počitnic. Otroci se cel teden zjutraj zberejo in skupaj z animatorji preživijo pester dan. Kateheze, velike igre, utvarjalne in doživljajske delavnice, seveda pa ne sme manjkati dramska igra, ki jo spremljajo skozi cel teden. Na slovenski ravni za Oratorije je bil letos izbran Ostržek, mladi iz Kamnice pa vsako leto pripravijo čisto svojo temo in letos se bodo dodobra spoznali z Mati Terezijo. Vsaka skupina doda svoj čar, jedro pa ostaja povsod enako. Predvsem omogočiti otrokom kvalitetno preživljanje počitniških dni, katerim lahko animatorji dodamo še svojo noto, tako, da povabimo Jezusa medse.

Pod KZS bo letos izvedenih 7 takšnih programov, in sicer:

• Kamnica: 3. - 8. 7.
  • Cerklje: 4. - 9. 7.
  • Zreče: 5. - 10. 7.
  • Velika Nedelja: 1. - 4. 8.
  • Stari trg: 15. - 20. 8.
  • Remšnik: 17. - 21. 8.
  • Kotlje+Ravne: 22. - 27. 8.

V malce drugačni obliki, pa bosta potekala tudi 2 tedna na morju, za otroke iz socialno ogroženih družin, pod imenom Rad Živim. Tedna se bosta odvijala od 3. - 17. 7.

Veseli smo pripravljenosti in aktivacije mladih. O svojih doživetjih pa bodo sami najbolje poročali, tako da se veselimo kaj nam bodo imeli za povedati v člankih, ki jih bodo napisali.